Košarka Sport

Mirza Teletović najbolji strijelac lige i četvrti najkorisniji igrač

Reprezentativac Bosne i Hercegovine Mirza Teletović igra, možda, svoju najbolju sezonu u španskoj košarkaškoj ligi.

Nakon sedam odigranih kola Teletović se nalazi na prvom mjestu najboljih strijelaca lige, dok je u poretku najkorisnijih igrača trenutno na četvrtom mjestu sa malim zaostatkom za vodećim igračem lige.

U poretku igrača sa najboljim indexom vrijednosti Teletović se nalazi na četvrtom mjestu. Teletović je u dosad odigranih sedam utakmica imao prosječan index 20.1, dok je na prvom mjestu Joel Freeland iz Unicaje sa 23.3 iz šest odigranih utakmica. Između njih su se smjestili Rafael Hettsheimeir iz Estudiantesa sa 21.7 i James Augustine iz Murcije sa 20.3.

Na listi najboljih strijelaca Mirza Teletović je zasad vodeći. Teletović je na prvom mjestu zajedno sa igračem Gran Canarije Andyjem Pankom, a obojica su u sedam utakmica postigla 139 poena ili 19.9 po utakmici.

Na trećem mjestu je Kirk Penney sa čak tri poena manje, a dalje slijede Rudy Fernandez iz Real Madrida, Joel Freeland, dok je na desetom mjestu Kyle Singler iz Alicantea sa 14.4 poena u prosjeku. Da napomenemo, Singler je prije dvije sezone bio ponajbolji igrač NCAA lige u dresu Dukea, ali ga na draftu nije izabrao niti jedan NBA klub.

Paul Davis iz Cajasola je sa 10.1 skokom po utakmici najbolji skakač lige nakon sedam kola, dok Javi Rodriguez iz Murcije sa 5.7 asistencija predvodi najbolje dodavače.

Među blokerima su najbolji Stephane Lasme iz Obradorija sa 1.86 blokada po utakmici i Bosanac sa slovenskim papirima Mirza Begić iz Reala sa 1.83 blokade po meču. Rudy Fernandez je najbolji kradljivac lige sa 2,2 ukradene lopte po utakmici.

 

Totalsport/Informer.ba