Izdvojeno Nogomet Sport

Navijači Espanyola na rasnoj osnovi vrijeđali Danija Alvesa

Gradski rivali Barcelona i Espanyol osudili su danas ponašanje dijela navijača Espanyola, koji su tokom derbija 18. kola Primere u kojem nije bilo pobjednika 1:1, na rasnoj osnovi vrijeđali fudbalera gostiju Danija Alvesa.

Tokom meča jedna grupa navijača Espanyola vrijeđala je brazilskog reprezentativca, a na svaki njegov kontakt sa loptom sa tribina se čulo oponašanje majmunskih krika. Ipak, to nije spriječilo Alvesa da asistira Fabregasu za jedini pogodak Barcelone.

Ja ništa nisam čuo“, izjavio je Alves poslije meča. Međutim, ostali su čuli, čak i trener Espanyola Argentinac Maurisio Poketino.

Tim ljudima nije mjesto na stadionu, rasizam moramo da izbacimo iz fudbala“, rekao je Poketino.

Rasistički ispadi na stadionima u Španiji nisu novost, a dobar dio krivice snosi i Fudbalski savez te zemlje, koji za takve incidente izriče simbolične novčane kazne.

Potpuno drugačija situacija je u Engleskoj, gdje je prije desetak dana Urugvajac Luis Suarez kažnjen sa osam utakmica suspenzije zbog vrijeđanja Patrica Evre, dok će John Terry krivično da odgovara zbog vrijeđanja Antoana Ferdinanada.

 

Tanjug/Informer.ba