Izdvojeno Košarka Sport

NBA: Otkazane sve utakmice do kraja novembra

Komesar najjače košarkaške lige svijeta NBA lige David Stern potvrdio je otkazivanje svih utakmica planiranih do 30. novembra nakon posljednjeg u nizu neuspješnih pregovora između Igračkog i Udruženja vlasnika klubova

Time je propala mogućnost odigravanja cjelokupne NBA sezone.

” Imali smo zajednička nadanja, ali u svjetlu propasti novih pregovora cjelokupna sezona neće se odigrati ni pod kojim okolnostima. Nije praktično, moguće niti pametno imati punu sezonu sada” – komentirao je Stern, koji je prethodno otkazao prve dvije sedmice nove sezone koja je trebala početi 1. novembra.

” Sada trebamo procijeniti koliko je velika šteta. Obje strane teško su oštećene. Količina dolara koje su vlasnici izgubili je nevjerojatna, kao i količina novca koju su izgubili vlasnici” – dodao je čelni čovjek NBA lige.

Vlasnici i dalje inzistiraju na raspodjeli prihoda 50-50, dok se Igračko udruženje ne spušta ispod 52.5% u njihovu korist. Sporna je dakle raspodjela nekih 100 miliona dolara godišnje koje se nijedna strana ne želi odreći.

Posljednja skraćena NBA sezona odigrana je 1999. godine. Tada je umjesto 82 predviđene, svaka momčad odigrala 50 utakmica u regularnom dijelu sezone. Spomenuta sezona nije započela do početka februara, a vlasnici i igrači dogovorili su novi kolektivni ugovor tek u januaru.

 

Totalsport/Informer.ba