Košarka Sport

Nihad Đedović među 5 najboljih mladih igrača

Nakon ne baš sjajne prošle sezone u dresu Xacobea, Nihad Đedović je dolaskom u Lottomaticu opet postao omiljen kod košarkaških trenera. Sjajnim igrama u dresu rimskog sastava ove sezone privukao je pažnju na sebe.

Ovu sezonu u Euroligi odigrao je vrlo dobro, pa je od strane euroligaških trenera izabran među pet najboljih mladih igrača. U prvoj fazi Eurolige je imao prosjek od 9.3 poena, 2.5 skoka i 2 asistencije po utakmici, dok je u Top 16 fazi imao nešto bolje brojke (9.4 poena, 4.4 skoka i 2.2 asistencije).

Najbolju utakmicu u prvoj fazi Eurolige odigrao je protiv Unicaja Malage u Rimu kada je ubacio 23 poena uz 6 asistencija, dok je u Top 16 fazi briljirao protiv Union Olimpije u Ljubljani kada je ubacio 20 poena i dodao 4 skoka i 3 asistencije.

Najveći broj glasova dobio je Nikola Mirotić iz Real Madrida, koji je odigrao sjajnu sezonu. Iza njega je član Valencije Victor Claver, treći je Partizanov Jan Vesely, četvrti je suigrač Kenana Bajramovića u Lietuvos Rytasu Jonas Valanciunas, dok su peto mjesto podijelili Đedović i Bojan Bogdanović iz Cibone.

Pored najboljih mladih igrača podijeljene su i nagrade za najboljeg stijelca i odbrambenog igrača. Nagrada Alphonso Ford za najboljeg strijelca otišla je u ruke Igora Rakočevića iz Efes Pilsena, dok je najbolji odbrambeni igrač Dimitris Diamantidis iz Panathinaikosa.

Najbolji igrač Eurolige, te najbolja petorka biće izabrani na Final Fouru u Barceloni 7. maja, dok će ime najboljeg trenera i sportskog radnika biti poznato tek nakon završetka sezone.

Od pet najboljih mladih igrača treba istaći da samo Bojan Bogdanović sljedeće sezone neće biti u konkurenciji zbog godina, a svi ostali su mlađi od dozvoljene 22 godine starosti.

Nikola Mirotić, Crnogorac koji nastupa za Španiju, sedmi je dobitnik priznajna po imenu Rising Star Trophy. Prije njega dobitnici ove nagrade bili su Ricky Rubio, Novica Veličković, Danilo Gallinari, Rudy Fernandez, Andrea Bargnani i Erazem Lorbek.