Izdvojeno Sport Tenis

Novak Đoković: Samo me pozovite i dolazim u Sarajevo!

Jedan je od najboljih tenisera na svijetu, trenutno je drugi na ATP listi, ali uskoro očekuje i prvu poziciju! Zovu ga “Novak neustrašivi“, teniser koji ne zna za poraze, a on priznaje da njegova snaga leži u redovnom treniranju i naravno, ogromnoj podršci porodice: mame Dijane, oca Srđana, braće Marka i Đorđa, kao i djevojke Jelene Ristić, sa kojom već nekoliko godina živi u Monte Karlu.

Ali pored toga što je teniska zvijezda, on je i izvrstan imitator, zabavljač, jednom riječju, u njegovom društvu nikada ne može biti dosadno. Njegove mečeve prati svjetski «džet set», ljudi poput glumca Roberta De Nira i mnogih drugih.

Ove sezone nijedan igrač na ATP Touru nije riješio “zagonetku” zvanu Novak Đoković, koji definitivn zlatnim slovima ispisuje istoriju srpskog tenisa. Njegova nepobjedivost u ovoj godini fascinira mnoge stručnjake, pa neki već rade temeljito „studiranje” njegovog teniskog stila. San donosi intervju sa Novakom Đokovićem, u kojem govori o svom životu, karijeri, porodici, Nadalu, Federeru

Sjećate li se svojih početaka na Kopaoniku? Da li ste slutili da ćete postati svjetska zvijezda?

Naravno. Što se sporta tiče, prvo sam počeo da se bavim skijanjem jer mi je tata bio instruktor skijanja, ali ljubav prema tenisu je u jednom momentu prevagnula. Na Kopaoniku su bili Geneksovi teniski tereni, a kao dijete stalno sam bio na njima i u početku skupljao loptice. A onda sam i ja želio da se oprobam sa reketom u ruci! Počeo sam sa treninzima i odmah me je primjetila čuvena trenerica Jelena Genčić, žena koja je otkrila brojne talente. Počeli smo da radimo zajedno, a ostalo je već historija”.

Slijedi odlazak u Njemačku kod čuvenog Nikole Pilića. Nikola je stvorio je mnoge asove, ali stiče se utisak da ne želi da putuje i zato teniseri brzo odlaze od njega?

Nikola je izvrstan trener, stvorio je brojne legende u ovom sportu na svojoj akademiji. Kod njega trenira i moj najmlađi brat Đorđe. Jednostavno, njegov princip rada je treniranje samo na akademiji i za putovanja nema vremena“.

Ko su bili vaši uzori?

Imao sam ih mnogo. Trudio sam se da od svakog uzmem ono najbolje. Ali, prvi uzor mi je bio Pete Sampras. Sjećam se da sam se budio da gledam njegove mečeve. Svaki potez sam detaljno analizirao. Tu su i Boris Becker, Monika Seleš...

Kad smo kod buđenja, košarkaška legenda Vlade Divac nedavno je izjavio da se on budi da gleda vaše mečeve?- To je lijepo. Drago mi je kada takvi asovi gledaju moje mečeve. Ja sam košarkaše redovno gledao kada sam bio u mogućnosti. To mi je jedan od omiljenih sportova, pored tenisa naravno.

Za koga navijate kada je fudbal u pitanju?

Zavisi, u Srbiji za Zvezdu, a u Evropi za Milan i Manchester United”.

Koji su dalji ciljevi Novaka Đokovića?

Pa prvo mjesto naravno, ali i da se što duže zadržim na toj poziciji. Naravno, kao i svim sportistima, da me zdravlje služi i da povreda u mojoj karijeri bude što manje. A, ako me pitate do kada planiram da se bavim tenisom i šta ću raditi kada okačim reket «o klin», zaista ne znam. Razmišljam o svakoj sezoni pojedinačno.

Na terenu ste neustrašivi sto posto, a van njega?

Teren je jedno, privatan život nešto sasvim drugo. Recimo, prošle godine sam se uplašio kada sam bio u jednom luna parku u Parizu, i probao vožnju u jednoj od «sprava». Tako da ipak nisam sto posto neustrašiv“.

Šta nikada ne biste u životu uradili?

Nikada ne bih skočio padobranom. Plašim se visine“.

John McEnroe je prošle godine izjavio da ga iznenađuje koliko se dobro slažete sa Federerom i Nadalom. Je li to moguće, iako ste na terenu ljuti protivnici?

Kao što sam i maloprije rekao, teren je jedno, privatan život nešto sasvim drugo. Svi mi izađemo na njega sa jednim jasnim ciljem, a to je pobjeda. Kada se ta epizoda završi, čestitamo jedni drugima, naravno. Obojica su sjajni momci. Rafa je čak došao poslije turnira u Rimu i meni i mom timu čestitao na pobjedi. Sjećan se da sam sa njim zajedno igrao fudbal na humanitarnom turniru prije nekoliko godina”.

O zdravlju morate voditi računa, ali sada još više jer je otkriveno da ste alergični na neke namirnice?

Da, otkriveno je da sam alergičan na gluten. Iz ishrane sam izbacio picu, tjestenine, tačnije, sve namirnice koje sadrže gluten i sada se mnogo bolje osjećam, imam više energije, što se i primjeti na terenu“.

Kako se slažete sa braćom Markom i Đorđem, imate li neke porodične rituale?

Sjajno, sve me slušaju. Tokom godine rijetko imamo priliku da se družimo jer sam ja non stop na turnirima. Ali, ponosan sam što smo ove godine, zbog turnira u Beogradu, proveli Uskrs zajedno i u porodičnoj atmosferi. Organizirali smo i mini turnir u kući u tredicionalnom kucanju jajima, a najmlađi Đorđe je bio pobjednik. Volimo, kao i svi momci, da nekada zajedno odigramo i neku igricu na kompjuteru”.

Kako se opuštate, imate li još hobija?

Uz dobar film, šetnje, druženje sa porodicom, djevojkom, plivanje kada god sam u mogućnosti. Vodu obožavam. A, što se čitanja tiče, volim psihologiju, djela koja govore o stanju duha, intelektu. Tu je i naš maltezer Pjer, koji obožava da spava sa nama. Naročito kada sam dugo odsutan, tada ima običaj da spava na mom jastuku. Obožavamo ga, on je kao član porodice. Prije tri godine sam ga kupio Jeleni za rođendan”.

Za porodicu ste jako vezani. Sigurno ste jako ponosni jer vas svuda prate?

– Jesam, oni su mi najveća podrška. Svakako da je posebna inspiracija igrati kada znate da su oni u publici. Ne mogu baš na svim turnirima da budu uz mene, ali kada god su u mogućnosti, dođu. Jedno njihovo „Ajde, Nole!” je od neopisive vrijednosti.

Koliko vas smeta loša strana popularnosti, razne izmišljene priče u tabloidima. Postoji li način da se zaštitite od takvih stvari?

U početku mi je to mnogo više smetalo, ali sada se trudim koliko je moguće da ne obraćam pažnju na takve stvari. Svako radi svoj posao. Ali moram priznati, novinari su bitni u svakom poslu, naravno, kada pišu o realnim stvarima”.

Tenis je danas unosan posao. Ipak, djeluje kao da su najuspješniji oni koji se još uvijek mogu “igrati tenisa?

Tenis je igra gdje je pored talenta potreban ogroman rad, trud, strpljenje. Ali na prvom mjestu moraš biti psihički jak i spreman na sve! Ovo se vremenom uči, kroz brojne mečeve. Nekada pobjeđuju upravo oni teniseri koji su mentalno jači“.

Kako djevojka Jelena reaguje na popularnost? Je li ljubomorna?

Navikla je na sve. Jelena zna kakav je moj posao. Ona je izgrađena ličnost, magistar ekonomije. Sada sprema doktorat, ima svoj posao i njena nesebična podrška mi mnogo znači

Neki od vaših kolega iz reprezentacije su već u braku. Možemo li uskoro očekivati dobre vijesti i kod vas?

Polako, korak po korak… Kako bilo, neopisiva želja mi je da jednog dana postanem porodičan čovjek i imam dosta djece. To je najveće bogatstvo u kojem čovek može beskrajno da uživa”.

Planirate li uskoro posjetiti Sarajevo?

Dolazim kada me pozovete, a ja budem u situaciji da se odazovem! Volio bih neobavezno prošetati Baščaršijom, pojesti ćevape i osjetiti toplinu raje iz Sarajeva – naglasio je na kraju razgovora Đoković, jedan od najboljih tenisera na svijetu”.

Pored toga što je vrhunski teniser, Đoković je i veliki čovjek, humanitarac. Nedavno, poslije završenog i osvojenog turnira u Rimu, učestvovao je i na humaniranoj reviji u Kanu za pomoć nastradalima u zemljotresu u Japanu, a reviju je organizirala niko drugi do čuvena manekenka Naomi Campbell.

Trudim se da pomognem onima kojima je pomoć neophodna kada god sam u situaciji, što je potpuno ljudski. Bio sam premoren, ali ne toliko da ne bih mogao da prošetam pistom i dati doprinos. Što se tiče Naomi, potpuno je prirodna, opuštena i veliki profesionalac” – rekao je Đoković.

Koliko znate o bh. tenisu i našim igračima?

Moram priznati da o bh. teniserima ne znam mnogo. Ali siguran sam da uz određeno ulaganje i kvalitetan rad to može da se podigne i na viši nivo. Nadam se da ću jednog dana imati priliku da «ukrstim» rekete sa Bosancima na nekom od turnira “Grand slama”– istakao je popularni Nole.

24SI/Informer.ba