Nogomet Sport Udarno

Od 2018. godine starta Liga Nacija, Bosna i Hercegovina trenutno u drugoj diviziji

Izvršni odbor UEFA odobrio je Ligu Nacija, tj. novo takmičenje reprezentacija iz Eurozone koje će startati 2018. godine.

Takmičenje će početi u septembru 2018. godine i završiti u junu 2019. godine, što znači da će se kvalifikacije za EURO 2020 godine igrati u periodu između marta i novembra 2019. godine.

U Ligi Nacija takmičit će se 54 reprezentacije podijeljene u četiri divizije. U diviziji A će se naći 12 najbolje rangiranih selekecija prema UEFA koeficijentu. Bosna i Hercegovina trenutno zauzima 15. mjesto, a u obzir će se uzimati renking zaključen sa kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo 2018. godine.

Prva, odnosno A divizija će imati četiri grupe od po tri ekipe, B divizija također, C divizija dvije grupe od po tri ekipe, te dvije grupe od po četiri, dok će divizija D imati četiri grupe po četiri ekipe.

Posljednjeplasirane ekipe u grupama iz prve tri divizije ispadaju u diviziju niže, dok će prvoplasirani timovi iz divizija B, C i D izboriti promociju. Pobjednici grupa A divizije će u junu 2019. godine igrati final four nakon kojeg će se dobiti prvi pobjednik Lige Nacija.

Kvalifikacije za EURO 2020 će imati deset grupa, po dvije prvoplasirane ekipe će izboriti plasman na završnicu takmičenja. Preostala četiri mjesta će popuniti pobjednici play offa koji će se igrati u martu 2020. godine.

U play offu će učestvovati 16 ekipa podijeljenih u četiri grupe. Radi se o ekipama koje su završile na prvim mjestama u svojim grupama Lige Nacija, ukoliko je neka od tih ekipa izborila plasman na EP preko kvalikacione grupe, onda će njeno mjesto u play offu zauzeti drugoplasirana ekipa iz njene grupe u Ligi Nacija.

 

 

SCsport/Informer.ba