Izdvojeno Nogomet Sport Udarno

Odluka pada u Lisabonu: Pamtit ćemo samo veliku šansu Vedada Ibiševića

Nogometna reprezentacija BiH nije uspjela ostvariti prednost u prvoj utakmici baraža za EURO 2012. protiv Portugala. Zmajevi su večeras odigrali 0:0 protiv Portugala, koji realno ima veće šanse da se nađe u Poljskoj i Ukrajini, mada ovaj rezultat i nama daje solidne šanse za prolaz s obzirom da smo ispunili jedan cilj a to je da nismo primili gol.

Nije to bilo baš dobro izdanje izabranika Safeta Sušića, posebno u prvom dijelu kada nismo šutnuli u gol. U drugom smo bili nešto opasniji, ali nedovoljno da se savlada Patricio, koji i nije imao težak posao. Ono što ćemo pamtiti jeste velika šansa Vedada Ibiševića iz 81. minute kada je iz idealne šanse šutirao preko gola.

U prvom poluvremenu izgledali smo bezidejno, što je rezultiralo da niti jednom ozbiljnije nismo zaprijetili golu Portugalaca. Džeko je bio odsječen, a vezni red kao da nije postojao. Tako da ćemo samo o šansama i polušansama Portugala.

Prvi ozbiljniji napad gosti su imali u 9. minuti kada je dobro šutirao Meireles sa nekih 18 metara, ali je Begović bio na mjestu. U 15. minuti slabo je pokušao Ronaldo, ali i to je bio lak plijen za našeg golmana. Tri minute kasnije, Salihović je požutio, pa će tako propustiti revanš u Lisabonu. U 19. minuti je zaprijetio Postiga nakon što mu je dobro spustio loptu Moutinho, ali je napadač Portugalaca iz dobre situacije šutirao visoko preko gola.

U 26.minuti nova opasnost za Begovića, ali je Adnan Zahiorvić sjajno uklizao i spriječio gol. Ronaldo je bio u sjajnoj šansi. Do kraja nije bilo većih uzbuđenja, a Pepe je bio najdominantniji igrač. Gotovo je sam zaustavio sve pokušaje Zmajeva.

U 51.minuti velika šansa za Portugal. Ronaldo se našao oči u oči sa Begovićem, ali je slabo reagovao odnosno lopta mu je ružno odskočila, pa je poslao daleko pored gola. U 58.minuti nova velika šansa za goste. Pogriješio je Zahirović, ali Postiga sa 11 metara iz idealne pozicije lijevom nogom šutira pored gola. U 72.minuti konačno smo uspjeli uputiti udarac ka golu gostiju. Pokušao je Džeko sa 25 metara, ali lopta je otišla preko gola. Dvije minute kasnije, najbolja šansa za BiH. Misimović je pronašao Ibiševića, koji iz idealne pozicije sa svega sedam osam metara šutira slabo pored gola. U 81. minuti najveća šansa na utakmici. Ibišević je izbjegao ofsajd zamku, izaašao sam ispred golmana, ali je šutirao visoko preko gola. Prava šteta što Vedo nije pogodio.U finišu smo imali sreće, kada prvo Ronaldo, a onda i Nani nisu iskoristili nesmotrenost naše odbrane, piše SCsport.

Odluka o plasnanu na Euro 2012 pada u Lisabonu..
BiH – Portugal 0:0
Stadion Bilino polje. Gledalaca: 15.000. Sudija: Howard Webb (Engleska). Žuti kartoni: Salihović (BiH), Postiga (Portugal).
BiH: Begović, Jahić, Spahić, Salihović (od 67. Ibišević), Rahimić, Medunjanin (od 67. Maletić), Zahirović, Pjanić, Misimović (od 86. Ibričić), Lulić, Džeko. Selektor: Safet Sušić.
PORTUGAL: Patricio, Alves, Pereira, Pepe, Coentrao, Velaso, Meireles (od 82. Micael), Moutinho, Nani, Ronaldo, Postiga (od 65. Almeida)

 

Informer.ba