Izdvojeno Ostali sportovi Sport

Olimpijac počinio samoubistvo

Američki slobodni skijaš Jeret ”Speedy” Peterson (29), osvajač srebrne medalje na lanjskim Zimskim olimpijskim igarma u Vancouveru, pronađen je mrtav u jednom kanjonu u saveznoj državi Utah.

Policija tvrdi da se radi o samoubistvu na što upućuje oproštajna poruka pronađena u blizini njegovog automobila u ponedjeljak kasno navečer između Salt Lake Cityja i Park Cityja. Prije nego što je pucao u sebe Peterson je nazvao hitnu pomoć. Samo nekoliko dana ranije nesretni je skijaš uhvaćen tokom vožnje u alkoholiziranom stanju.

Peterson je u februaru prošle godine osvojio srebrnu olimpijsku medalju u akrobatskim skokovima. Nakon što je u suzama primio odličje, svojim je navijačima poslao poruku:

Znam da mnogi ljudi prolaze kroz teške trenutke u životu, ali želim im reći da se sve može preživjeti. Na kraju tunela je svjetlo, a moje je ova srebrna medalja“.

Peterson je imao vrlo težak život. Tokom djetinjstva je bio seksualno zlostavljan, a kad je imao pet godina njegovu je 18-godišnju sestru usmrtio pijani vozač. Nekoliko mjeseci prije Olimpijskih igara u Torinu svjedočio je smrti prijatelja koji se upucao pred njegovim očima. Tokom posljednjih je godina Peterson imao problema s alkoholizmom i depresijom i javno je priznao da je razmišljao o samoubistvu.

Osim srebra u Vancouveru, Peterson je ostvario i sedam pobjeda u takmičenjima Svjetskog kupa, a 2005. je bio i ukupni pobjednik. Na Igrama u Torinu 2006. je osvojio sedmo mjesto, da bi dan kasnije bio izbačen iz reprezentacije zbog tučnjave s kolegom.

 

Srna/Informer.ba