Nogomet Sport

Osim: Očekujem golove, ali ne u našoj mreži!

Odavno nije viđena bolja atmosfera pred neki duel Sarajeva i Željezničara, kao što je to slučaj prije ovog premijerligaškog, između gradskih rivala na stadionu Asim Ferhatović. Sve se “urotilo” da fanovi i jednih i drugih konačno uživaju u derbiju: rezultatska važnost, forma ekipa, uprave koje su konačno izgladile odnose, vrijeme, treneri Osim i Varešanović željni uspjeha…S ovim će se definitivno složiti i “bordo” i “plavi” čelnici, koji su poduzeli sve da se najvećem fudbalskom duelu u BiH vrati sjaj, piše san.

Derbi za rođendan

Zbog svega što je učinjeno da se popravi slika derbija, posebno zadovoljstvo na zajedničkom druženju u prostorijama FK Sarajeva iskazao je predsjednik Željezničara Sabahudin Žujo.

Mislim da ne bih mogao ni izmisliti ljepši događaj koji će obilježiti ovogodišnji jubilej Želje. Pa neka pobjedi bolji!” naglasio je ambiciozni Žujo. Ipak, na terenu se najviše pita jedan čovjek, trener Amar Osim.

Želim se zahvaliti ovoj garnituri Sarajeva na gestovima, koji možda i nisu specijalno važni, ali ipak znače. Pogotovo za navijače, koje pozivam da dođu na u velikom broju. Nema veze što tako doprinosim da se napuni kasa Sarajeva! Samo da se nikada više ne ponove zadnja dva derbija, koji se i ne mogu zvati tako” – rekao je trener “plavih” i nastavio:

Odigrat ćemo kao i svaku drugu utakmicu, bez obzira što protiv sebe imamo, pored Borca, najbolju ekipu u ligi! Nemamo pritiska, jer su nam šanse za titulu minimalne, a matematika je neumoljiva!”

Sve osim 0:0

Mlađi “štraus” bi bio zadovoljan i bodom, ali ne po svaku cijenu…

Remi bih prihvatio, ali nikako onaj bez golova. To bi bilo glupo, bez obzira šta kome odgovara u ovom trenutku. Daleko od toga da priželjkujem poraz, ali 0:0 ni slučajno!”- naglašava stručnjak “plavih”. Teško se upušta u rasprave o najopasnijim igračima Sarajeva, iako je svjestan da velika opasnost prijeti od Muharemovića, Obuće…

Možda se i pribojavam Muharemovića, jer ga je krenulo sa golovima, ali može ga stati baš protiv nas! Mi smo ekipe čija snaga ne leži u pojedincima, jer nemamo baš igrače poput Ronalda ili Mesija” dodaje Osim. Ipak, trener Želje žali za igračem, koji bi koševski duel mogao riješiti jednim potezom…

Svi su u konkurenciji, osim Zajka Zebe, zbog glupih žutih kartona! Statistika kaže da se radi o najkorisnijem igraču lige i to je najbolji odgovor koliko će mi faliti. Puno jače ekipe od nas nebi se lako odrekle Zebe“.

Osim priželjkuje otvorenu igru, a zna da i Sarajevo ne zna igrati drugačije.

– Valjda neće stajati na terenu kao Real protiv Barcelone. Ali sigurno nećemo ni mi! – zaključio je Osim.

 

Šehić zalutao

Ibrahim Šehić, prvi golman i kapiten “plavih”, od čijeg raspoloženja će zavisiti puno toga, jedini je kasnio na jučerašnje okupljanje. Zbog toga je bio predmet šale prisutnih, od Muharemića, “tehnika” Cvike, preko Osima i Žuje… Naravno, navijači se nadaju da ovako sporih reakcija i kikseva protiv Sarajeva neće biti…

– Izvinite, nisam znao da Sarajevo ima prostorije u gradu, pa sam zalutao na Koševo! – poluozbiljno je izjavio Šehić.

Biščević: Derbi je priča za sebe

Bulent Biščević je dijete Željezničara, gdje je i proveo najveći dio svoje karijere. “Eksplodirao” je nakon što ga je Osim prebacio u vezni red, u prvom mandatu na klupi Želje i šampionskim vremenima prije 11 godina, mečevima protiv Njukasla… Buki je bio prava “radilica” na terenu, pa i u derbijima…

Igrao sam 17 puta protiv Sarajeva, ali trijumfi od 3:0 i 3:2 nemogu se mjeriti sa drugim. Tada smo pod Osimovom “palicom” osvojili duplu krunu ” rekao je Biščević. Derbi će gledati sa zapadne tribine u društvu brata i prijatelja.

Posebne su to emocije, pogotovo za nekog ko živi za klub, kao ja za Želju. Osjetio sam ja i atmosferu kada igraju Hajduk i Dinamo, ali to je druga priča, puno prljavija nego što je naša”  rekao je Biščević, uz prognoze da bi iskusniji igrači poput Obuće i Bešlije mogli odlučiti pobjednika, prenosi san.

 

informer.ba