Izdvojeno Ostali sportovi Sport Udarno

Otišli su tiho, vratili se još tiše.

Ljetne olimpijske igre u Londonu su završene, rezultati su otišli u istoriju, a olimpijski tim Bosne i Hercegovine se propisno obrukao.

Podsjetimo, šest bh. olimpijaca zabilježilo je neuspjehe na Olimpijskim igrama u Londonu, niko od njih nije bio ni blizu ulaska u finalni dio takmičenja po svojim disciplinama, a o medalji da se i ne govori.

Povrh svega, Olimpijski komitet Bosne i Hercegovine uopšte se nije oglasio po ovom pitanju, kao ni po pitanju putovanja kćerka predsjednika OKBiH Izeta Rađe u London sa olimpijskom akreditacijom.

Nakon svega što se dešavalo, bilo je za očekivati da se Olimpijski komitet Bosne i Hercegovine, kao vrhovno olimpijsko sportsko tijelo u državi, oglasi i iznese svoje viđenje postojeće situacije. Da barem pokušaju opravdati neuspjehe ili putovanje članova porodice na Olimpijadu. Međutim, ništa. Tišina.

SportSport.ba je kontaktirao Olimpijski komitet protekle sedmice, te smo tražili informaciju hoće li i kada biti sazvana konferencija za medije, te nam je rečeno da će ona biti održana u drugoj polovini prošle sedmice. A nije.

Olimpijska delegacija BiH iz Londona se vratila tiho. Bez ikakve informacije o vremenu dolaska, bez ikakvog saopštenja za javnost na zvaničnoj web stranici OKBiH i bez bilo kakvog izvještaja i obraćanja javnosti.

Očigledno, Olimpijci žele da njihov boravak u Londonu svi što prije zaborave. Neugodna pitanja trebala bi ostati neodgovorena, sastav delegacije nikada ne bismo trebali saznati. Po sistemu “šuti i plaćaj porez”, obratiće nam se ponovo za godinu dana gada budu prikupljali finansije za svoj naredni izlet.

Očigledno, niko u Olimpijskom komitetu BiH ne smatra da treba polagati račune bosanskohercegovačkoj javnosti. Povratak nakon bez ijedne riječi, nakon katastrofalnih rezultata, još je jedan dokaz da se OKBiH već odavno ne smatra javnom ustanovom, već privatnim vlasništvom nekolicine.

SportSport.ba/Informer.ba