Izdvojeno Nogomet Sport

Ottmar Hitzfeld: Portugal će biti bolji u dvije utakmice od BiH

Ottmar Hitzfeld, proslavljeni trener koji kao selektor Švicarske nije uspio da izbori plasman, ali ni baraž za EURO 2012 za zvaničnu stranicu UEFA (uefa.com) komentarisao je parove baraža. Zanimljivo, njegovi favoriti  za odlazak na EP u Ukrajinu i Poljsku su Hrvatska, Irska i Portugal, dok u dvomeču Češka Republika – Crna Gora smatra da su šanse 50:50.

Portugal će biti bolji u dvije utakmice od BiH, ali svjestan sam da to neće biti lagan zadatak za tim selektora Paola Benta. Veliko iznenađenje je što je Bosna uspjela osigurati drugo mjesto u grupi. No, BiH posjeduje mnogo kvaliteta, a Portugal je posljednjih nekoliko utakmica odigrao razočaravajuće. Uzimajući to u obzir BiH je zaista težak protivnik za Portugal. Ali Portugal, ipak, ima više kvaliteta i potencijala. Dakle, mislim da će Portugal otići na Evropsko prvenstvo u Ukrajinu i Poljsku“, kazao je Hitzfeld.

On je o susretu Čeha i Crnogoraca, naglasio:

Mnogi će reći da je Češka favorit. Ipak, i Crnogorci imaju izuzetan tim u kojem igraju kvalitetni igrači poput Mirka Vučinića, te u ovom duelu nema favorita“.

Za Hitzfeld je iznenađenje i plasman Iraca, ali i Estonaca u baraž. O njihovom dvoboju još je pričao:

Bit će neizvjesno, ali Ircima dajem prednost, pogotovo, što imaju kvalitetniji tim, te što imaju prednost u skoku“.

Hitzfeld je u ogledu Turaka i Hrvata otvoreno na strani naših zapadnih komšija.

Turska – Hrvatska bit će veoma uzbudljiv meč. Hrvatska i Turska su fudbalske zemlje. No, mislim da Hrvatska ima mnogo bolje tehničare. Sa druge strane, Turci su posebno opasni na domaćem terenu, ali nisu toliko konkurenti na gostovanjima, pa mislim da je Hrvatska favorit za plasman na EP“.

 

SCsport/Informer.ba