Izdvojeno Ostali sportovi Sport

Poginuo Olimpijski prvak u maratonu

Olimpijski pobjednik u maratonu u Pekingu 2008. Kenijac Samuel Wanjiru (24) poginuo je u svojoj kući u Nyandaruiju nakon pada s balkona. Još nije poznato je li riječ o nesretnom slučaju ili je mladi atletičar počinio samoubistvo.

Wanjiru se u nedjelju posvađao sa suprugom nakon što se u kući pojavio s drugom ženom. Supruga ga je zaključala u spavaću sobu, a Wanjiru je zatim skočio s balkona s visine od šest metara, pri čemu je zadobio teške ozljede od kojih je preminuo.

Potkraj prošle godine prvi Kenijac s osvojenom zlatnom maratonskom medaljom na Olimpijskim igrama zaradio je kaznenu prijavu jer je supruzi i tjelesnom čuvaru prijetio vatrenim oružjem za koje nije imao dozvolu. Iako je negirao zločin, Wanjiru je kraće vrijeme proveo u pritvoru. Pušten je nakon što je uplatio jamčevinu. Nekoliko dana poslije izazvao je prometnu nesreću u Nyahururuu, pri čemu je zadobio lakše tjelesne ozljede.

Wanjiru je 2008. u Pekingu postao prvi Kenijac koji je osvojio zlato u maratonu. Dva puta je slavio na maratonu u Chicagu, a bio je pobjednik i londonskog maratona.

 

Fena/Informer.ba