Izdvojeno Nogomet Sport

Pred susret Hrvatska-Turska policija u Mostaru strahuje od nereda

Neredi u Mostaru, ali i drugim pojedinim bh. gradovima tokom i poslije utakmice između Hrvatske i Turske, koja će biti odigrana 11. ili 12. novembra, s razlogom se očekuju.

Sudeći prema dosadašnjim pisanjima i prepucavanjima pojedinaca na internet-forumima, scene navijačkog ludila neće nas zaobići ni ovog puta.

Mjere sigurnosti

Amir Begić, komesar MUP-a HNK, kaže da je upoznat sa situacijom na terenu i da su u tom smjeru već održani preliminarni policijski sastanci.

Još je rano govoriti o svemu ovome, jer su tek objavljeni spiskovi, ali mi imamo planove i već od ponedjeljka (danas, op. a.) počinjemo s pripremama na donošenju mjera sigurnosti za vrijeme odigravanje ove utakmice’ – kazao nam je Begić.

U Mostaru se svi najviše boje reprize navijačkog ludila nakon utakmice između Hrvatske i Brazila na Svjetskom prvenstvu 2006., kada je u neredima u Mostaru od metka stradao slučajni prolaznik Omar Torlo, a ozlijeđeno je i šest policajaca. Ništa bolje nije bilo ni nakon utakmice Hrvatska – Turska 2008., kada je u navijačkim neredima u Mostaru povrijeđeno 16 policajaca, u Stocu tri policajca, a u Čapljini jedan.

Eskalacija sukoba

Nakon utakmice između Hrvatske i Njemačke 2008. jake policijske snage u posljednji trenutak spriječile su kontakt navijača sa zapadne i istočne strane u Mostaru. Svaki put je u pripravnosti bilo i do 1.000 policajaca i pripadnika specijalne policije, ali to nije pomoglo da se zaustavi haos koji se u Mostaru, ali i drugim mjestima događa skoro svaki put kada Hrvatska igra odlučujuće utakmice.

Stoga je bojazan od eskalacije sukoba za vrijeme utakmice Hrvatska – Turska sasvim opravdana i ona predstavlja događaj visokog rizika.

 

Avaz/Informer.ba