Izdvojeno Košarka Sport

Predrag Stojaković objavio kraj karijere

Predrag Stojaković, 34-godišnji srpski košarkaš rođen u Požegi, objavio je odlazak u penziju nakon gotovo 20 godina profesionalne karijere koju je zaključio osvajanjem naslova NBA prvaka s Dallas Mavericksima prošle sezone.
Karijeru je Stojaković počeo 1992. godine u Crvenoj zvezdi. Od 1994. do 1998. godine igrao je u grčkom PAOK-u. Tada se uputio u NBA ligu u kojoj je ostao do kraja karijere. Igrao je osam godina za Sacramento Kingse, četiri godine za New Orleans Hornetse, te kratko u Indiani i Torontu. U januaru ove godine priključio se Mavericksima. Nije igrao veliku ulogu u finalu doigravanja, ali je ponudio sjajne partije protiv Lakersa u doigravanju.

NBA prsten kojeg je osvojio prošle sezone je, dakako, kruna njegove karijere. Tri puta bio je učesnik All-Star vikenda i dva puta pobjednik u gađanju trica. Tri puta bio je izabran za europskog igrača godine, 2001. godine bio je MVP Eurobasketa, a 1998. godine MVP grčkog prvenstva…

“Kada se počnete boriti sa svojim tijelom umjesto što se pripremate za određenu utakmicu, to je znak za buđenje. Osjećam se vrlo zahvalan što sam imao taj sportski dar za igranje košarke. Uvijek sam volio košarku i osjećao veliki respekt prema tom sportu. Odavno sam obećao samome sebi da ću se povući onoga trenutka kada osjetim da više nisam sto posto spreman i usredotočen na igru. Osjećam da je taj trenutak stigao i ovo je pravo vrijeme za povlačenje”, saopćio je Stojaković.

Uz zahvalu navijača svih klubova za koje je igrao, posebno je istaknuo:

“Zahvaljujem se Dallasu što je vjerovao u mene prošle sezone i pružio mi šansu da završim karijeru s osvojenim naslovom NBA prvaka.”

Na kraju je zaključio:

“Radujem se što ću sada imati više vremena za porodicu, suprugu i troje djece. Polako ću otkrivati koji bi mogli biti moji sljedeći koraci u životu. Siguran sam da ću ostati uključen u košarku općenito, kao i u NBA ligu.”

Sa 1.760 pogođen trica, Stojaković je četvrti po broju pogođenih trica u historiji NBA lige, koja će ga pamtiti i po vrlo preciznom izvođenju slobodnih bacanja (četvrti svih vremena po postotku uspješnosti, 89.5%).

Totalsport/Informer.ba