Izdvojeno Nogomet Sport

Premijer liga BiH za dvije, tri godine brojat će 10 ili 12 klubova!?

Smanjenje broja klubova u Premijer ligi BiH je neizbježno, smatra Darko Ljubojević, potpredsjednik Komiteta za normalizaciju Nogometnog/Fudbalskog saveza BiH.

Ovo pitanje biće, takođe, jedno od ključnih u godini koja je pred nama, jer se to nameće kao potreba u cilju podizanja kvaliteta fudbalskog takmičenja. Fudbal u našoj zemlji smatra se jednim od najslabijih u Evropi, što pokazuju i rezultati klubova na međunarodnoj sceni u proteklih desetak godina.

Mi ćemo biti jednostavno prisiljeni na taj korak, jer se to nameće kao potreba. Takođe, kriteriji UEFA su sve strožiji i u narednom periodu ćemo o tome morati detaljnije razmišljati. Činjenica je da mnogi naši klubovi ne ispunjavaju uslove. Uz to, s manjim brojem klubova ćemo pojačati konkurenciju i kvalitet. Ova liga je jednostavno preglomazna za BiH i nema nikakvog smisla. Kvalitet je katastrofalan, gledanost gotovo nikakva, a mnogi klubovi kubure sa finansijama“, kaže Ljubojević za Nezavisne.

Smanjenje lige sa sobom nosi i dosta novina, prije svega vezanih za sistem takmičenja. Postojeći dvokružni sistem s manjim brojem klubova bio bi gotovo neizvodljiv, jer bi u tom slučaju i ovako prevelika pauza između sezona i polusezona postala još veća. Ljubojević napominje da ideja skraćenja lige nije plod nikakovog ultimativnog zahtjeva iz UEFA ili FIFA, već potreba.

Nikada tokom nijednog sastanka niko od ljudi iz UEFA ili FIFA nije s nama razgovarao u nekom ultimativnom tonu u vezi s pitanjem skraćenja lige. To je unutrašnja stvar nacionalnih fudbalskih asocijacija, oni se u to ne mješaju. Međutim, svi smo veoma dobro svjesni na kojem je nivou naš fudbal danas, te da i kriteriji UEFA postaju složeniji, ne samo infrastrukturalno nego i finansijski“, naglasio je Ljubojević.

U ovom trenutku teško je prognozirati kada bi do smanjenja lige moglo doći i na koliko bi se klubova smanjila. Sigurno je da se u tekućoj sezoni to ne može desiti, već samo onda kada odluka bude donesena prije početka jedne sezone.

Vjerovatno tako. Nešto možemo očekivati za dvije ili tri godine. Liga od deset klubova, moje je mišljenje, bila bi idealna, ali mislim da je realno da to bude nekih 12 ekipa“, smatra Ljubojević.

 

SCsport/Informer.ba