Izdvojeno Nogomet Sport Udarno

Ramazanski post: Biti lojalan Allahu ili poslodavcu?

Svake godine u vrijeme ramazana muslimanski nogometaši nađu se u istoj dilemi – slijediti vjerske dužnosti ili ispunjavati zahtjeve poslodavaca koji ih skupo plaćaju? Središnje vijeće muslimana u Njemačkoj im pomaže.

Muslimanima vjera nalaže da u vrijeme mjeseca posta, ramazana, od zore do zalaska sunca ne smiju ništa jesti niti piti. Istovremeno taj mjesec u Njemačkoj zna pasti u vrijeme najžešćih priprema za početak bundesligaške sezone, pa vodstvu klubova profesionalaca teško pada prihvatiti da njihovi “posloprimci” fizički nisu u stanju trenirati kako treba. Muslimanima u njemačkim klubovima Središnje vijeće pomaže da riješe dilemu u kojoj se nalaze – biti lojalan Alahu ili poslodavcu? Ono je i ove, kao već i prošle godine, izdalo “dozvolu” da profi-nogometaši smiju napraviti iznimku i da se ne moraju strogo pridržavati ramazanskih pravila. “Strogo poštivanje ramazana bez obzira na tjelesne napore koje zahtijeva profesija je stav manjine koji ne odgovara općem shvaćanju islama”, kaže predsjednik Središnjeg vijeća muslimana u Njemačkoj Aiman Mazyek. On nogometašima predlaže da post jednostavno odgode za neko drugo vrijeme kada ne moraju tako naporno trenirati. “Zlatna sredina je budućnost”, smatra Mazyek.

Smije li sport biti važniji od vjere?

Od ponedjeljka (1.8.) deseci muslimanskih nogometaša suočeni su s ovom dilemom i svatko traži vlastiti način da je riješi. Franck Ribery iz minhenskog Bayerna je 2002. prešao na islam i posti samo preko tjedna, a vikendom, kada se igraju utakmice, ne. Ömer Toprak iz Leverkusena, koji ima turske korijene, ovako je postavio prioritete: “Prije sam se strogo držao posta, ali sada to više nije spojivo s načelima vrhunskog nogometa.” Njegov klupski kolega marokanskog podrijetla Karim Bellarabi namjerava slijediti naputak Središnjeg vijeća muslimana i postiti nekada kasnije.

Mnogima sukob između vjerskih osjećaja i tjelesnih napora koje prate vrhunski sport pada vrlo teško – i njima i njihovim obiteljima, upućuje Aiman Mazyek. Smije li sport biti važnije od vjere? Je li alternativa da poslodavca koji te izvrsno plaća i svoju ekipu ostaviš na cjedilu?

Naučili lekciju

S druge strane, liječnici odavno upozoravaju da post ima velikog utjecaja na tijelo i sportske rezultate, pogotovo onda kad Ramazan “padne” u ljetne dane kao što je to ovaj put slučaj. Tijelo igrača bez konzumiranja tekućine i hrane sporije se oporavlja od napora, a organizam u nedostatku nove hrane “napada” zalihe masnoće koje su predviđene samo za slučajeve nužde. Posljedice posta kod aktivnih sportaša su u tom slučaju dehidriranje, problemi s krvotokom i mišićima.

Već prošle godine se Središnje vijeće muslimana ozbiljno pozabavilo ovim problemom i zajedno s Njemačkom nogometnom ligom (DFL) i Njemačkim nogometnim savezom (DFB) dogovorilo da su iznimke dozvoljene. Tom kompromisu je međutim prethodio skandal oko drugoligaša Frankfurta koji je ukorio svoja tri nogometaša jer su bez dozvole kluba počeli postiti. Iz ovog slučaja je očito njemački nogomet naučio lekciju. Većina klupskih dužnosnika je vrlo uviđavna i respektira odluku muslimanskih igrača ukoliko oni ipak žele postiti.

 

DW/Informer.ba