Košarka Sport

Razija Mujanović: Moje ime se često zloupotrebljava

Proslavljena bh. košarkašica Razija Mujanović odmara u Sarajevu sa suprugom Idrizom Gibanicom u podrodičnoj kući na Stupu.

Raza kaže da ne želi da se “bakće” bh. sportom, pogotovo ne ženskom košarkom. Kada tako kaže neko ko je godinama vladao ženskom košarkom, a ona je slovila kao «ženski Džordan», onda zasigurno postoje debeli razlozi.

– Rezultati su najbolji pokazatelji rada bh. (ne)stručnjaka. Ne bih puno o tome pričala. Odmaram se i ovako mi je lijepo. Što bih ja svoje godine i iskustvo trošila na neki klub koji je na rubu propasti ili na ljude koji se žele okoristiti preko moga imena – kaže 202 centimetra visoka košarkašica koja je za “San” otkrila da je ŽKK Jedinstvo u posljednje vrijeme koristilo njeno ime u svrhu ličnih interesa.

– Bili su veoma nekorektni prema meni kada sam otišla vani. Nisam ja imala nikavu funkciju u klubu kao što se govorilo. Niti zvaničnu, niti nezvaničnu, iskrena da budem. Šta je to meni Jedinstvo dalo, da bi im se ja trebala odužiti. Da su bili korektni, mogli bi smo pričati. Znajte da kada vam neko nešto slatko obeća, od toga nema ništa

Iako bi je mnogi željeli vidjeti kao šefa struke u BiH, Razija ne pomišlja na trenersku funkciju.

Rahat sam sada. Neću ja nikoga čupati iz finansijskih dugova. Svi klubovi su “čučnuli”. Ne bih nakon 28 godina karijere sebi dozvolila da neko upravlja samnom. Jedino rješenje, ne samo za bh. košarku, nego za sport uopše je da se sve počisti i krene od nule.

Niko se iz Košarkaškog saveza nije sjetio i njeno ogromno znanje i iskustvo iskoristio za dobrobit bh košarke, pa i sporta u cjelini.

– Možda me se i sjete jednog dana, ali pitanje je hoću li ja biti tu – ostavila nam je prostora za razmišljanje jedna od najboljih evropskih košarkašica. Raza razmišlja da na «neko» vrijeme ode iz BiH, koja joj se nije odužila na adekvatan način. Ustvari, dobila je neku “crkavicu” za sve osvojene medalje, titule, afirmaciju kluba, reprezentacije, zemlje… Nije joj do para, već do poštovanja.

Prodaje kuću Saznali smo kako Raza Mujanović namjerava prodati porodičnu kuću na Stupu, prenosi 24info. Nije nam poznata neka buduća adresa košarkaške ikone, niti mogući trenerski ili menadžerski angažman u inostranstvu. Poznata je želja nekih košarkaških entuzijasta da sa Razom naprave novi ženski klub, koji bi se počeo graditi iz temelja, na čistim osnovama.

Pitali smo Razu ko bi mogao osvojiti titulu prvaka BiH u ženskoj konkurenciji.

– I Čelik i Mladi Krajišnik imaju određeni kvalitet. Zeničanke su veoma dobro organizovana ekipa. Mislim da će pobjednika nadmudrivanjem odlučiti treneri Mensura Andelija i Zoran Mikeš.