Izdvojeno Nogomet Sport

Rekord Manchester Cityja za Mancinijevu godišnjicu

Domaćom pobjedom (3-0) nad Stokeom u srijedu Manchester City je osigurao prvo mjesto na prvenstvenoj tabeli za Božić prvi put nakon 82 godine.
“Sretan sam što ćemo Božić dočekati na prvom mjestu, ali samo zbog navijača, koji će zbog te činjenice imati ugodnije blagdane. Ono čime smo daleko više zaokupljeni jest ambicija da na istom mjestu budemo u maju nakon posljednjeg, 38. premierligaškog kola”, izjavio je Roberto Mancini.

Pobjeda na Etihadu, nakon dvaju pogodaka Sergija Agüera i jednog Adama Johnsona, stigla je kao čestitka za drugu godišnjicu na klupi talijanskog trenera, koji je vođenje ekipe od Marka Hughesa preuzeo 19. decembra 2009. godine.

Ona najbolja vijest jedan je raritetan statistički podatak koji najbolje govori o perspektivama koje stoje pred dosad drugim najjačim mančesterskim klubom. Protiv Stokea su, naime, Mancinijevi nogometaši skupili 924 dodavanja unutar 90 minuta. Riječ je o najvećem broju tačno dodanih lopti u Premierligi od sezone 2003-04, kada je takmičenjem žario i palio Wengerov Arsenal.

Na travnjaku danas, barem kad je posjed lopte u pitanju, City dominira Premiershipom baš kao Arsenal prije osam godina.

Totalsport/Informer.ba