Izdvojeno Košarka Sport

Remi Barce i Milana: Thiago Silva pogodio za veliki bod sa Nou Campa

Ekipa aktuelnog europskog prvaka, Barcelone, večeras je remizirala sa Milanom, odigravši 2:2…
Nakon tačno 110 dana, nastavljeno je takmičenje Lige prvaka. Među večerašnjim susretima, najviše pažnje je privlačio onaj iz skupine “H”, gdje je Barcelona na Nou Campu ugostila italijanskog prvaka, ekipu Milana.

Barcelona je na kraju remizirala sa Milanom  2:2. Sve što smo vidjeli od rossonera večeras jeste pogodak Pata u 28. sekundi te pogodak Thiaga Silve u sudijskoj nadoknadi . Sa druge strane, Barcelona je još jednom demonstrirala moć, te dominacijom na terenu se izborila za pogodke, koji joj večeras nisu osigurali pobjedu.

Susret je loše počeo za aktuelnog europskog prvaka. Pato se prošetao odbranom Pepa Guardiole, te loptu poslao iza leđa  Victora Valdesa za neočekivanih 0:1, igrala se 27. sekunda susreta.

Ipak, prerani pogodak u mreži Katalonaca, nije uticao bitno na njihovu koncepciju igre. Barcelona je nastavila igrati u prepoznatljivom ritmu te u prvom djelu uglavnom preko Lionela Messija je pokušavala doći do izjednačenja.

U vremenskom intervalu od tri minute(11-14) bilježimo nekoliko prilika za Katalonce. Najprije je Abidalov šut izblokirao Nesta, zatim je nakon kornera lopta dospjela do druge stative gdje je usamljen bio Villa, ali nakon šuta Španca tresla se samo vanjska mreža gola  Abijatija. Bez uspijeha je bio i Lionel Messi, najbolji fudbaler svijeta.

U 19. minuti, Argentinac je raspalio iz slobodnjaka, no ispriječila se stativa, ostaje 0:1.

U 28. minuti, dug napad Katalonaca, lopta je došla do Ville čiji volej udarac ide iznad prečke Milanovog gola. Dva minuta kasnije, velika prilika za izbranike Pepa Guardiole. Alves je uputio loptu u prazan prostor, a udarac Messija odbranio je Abijati.

Messi je šutirao i u 32. minuti, ali je još jednom kao pobjednik izašao večeras sjajni Milanov čuvar mreže. Ipak, genijalnost Argentinca, odnosno njegovo fudbalsko umijeće došlo je do izražaja u 36. minuti kada je kraj čak sedam igrača Milana protutnjao, a potom uposlio Pedra Rodrigueza kojem nije bilo teško loptu poslati u mrežu.

Do kraja poluvremena bilježimo još jednu priliku za domaćina večerašnjeg susreta. Pogriješio je Ambrosini, ali je Xavijev udarac bio neprecizan, tačnije, lopta je protutnjala pored gola.

Thiago Silva za veliki bod Milana

Nastavk susreta možemo slobodno reći, bio je dosadniji, Barca je dirigirala igrom i izgledala tako uvjerljivo na terenu. Svoju je dominaciju uspjela krunisati još jednim pogotkom. Ovoga puta, David Villa bio je strijelac, nakon maestralne izvedbe slobodnog udarca sa oko 25 metara udaljenosti.

Nakon datog pogodka, Barca nije posustala u napadima, a izgledalo je kao da se večerašnja utakmica igra na samo jedan gol, ili kako to se u žargonu kaže viktorija. Međutim, tim Pepa Guardiole nije uspio iskoristiti svoje neke šanse za gol, a kazna je stigla u najgore vrijeme.

Naime, u sudijskoj je nadoknadi Thiago Silva donio veliki bod svojoj ekipi. Nakon centaršuta Sedorfa od korner zastavice, Thiago je bio najveći u skoku, te udarcem glavom loptu poslao iza leđa Victora Valdesa.

Mnogo bolja u ovom susretu bila je Barcelona, no Italijani su još jednom prezentovali svoj stil nogometa, te možemo za kraj konstatovati uz dosta sreće došli do velikog boda na Nou Campu.

 

Sportin.ba/Informer.ba