Izdvojeno Nogomet Sport

Rizvanović: Imam recept za evropsko Sarajevo!

U kongresnoj dvorani Opštine Centar u Sarajevu danas od 17 sati starta još jedna “istorijska” Skupština Fudbalskog kluba Sarajevo.

Ovaj skup od oko 90-tak delegata, što klupskih, što onih koji predstavljaju Udruženje «Bordo prijatelji 1946.» (njih 18), mogla bi biti prekretnica kad je u pitanju daljnja sudbina ovog sportskog kolektiva.

Skupštinu će činiti isti delegati kao i prošli put, znači nekih 90 ljudi, koji će trebati da donesu nekoliko važnih odluka, a svakako su najvažnije tri tačke: usvajanje novog i modernog klupskog Statuta, izbor radih tijela kluba i izvještaj o radu Uprave klub – pojasnio je za «San» predsjednik Skupštine «Sarajeva» Adnan Hadžimuratović, koji će sa svojim pomoćnicima, Miladinom Vidakovićem i Ibrahimom Sirćom, voditi današnji skup.

Ova, po mnogima, sudbonosna Skupština, trebala bi usmjeriti daljni razvoj FK Sarajevo te konačno udariti jedan snažan temelj na kojem bi se mogao graditi normalan sportski, ali i poslovni ambijent u timu sa Koševa, jer, danas sport pogotovo fudbal, predstavlja unosan biznis u kojem ili vas ima ili nema. Pored najvažnijih pitanja, tu su i ona goruća posljednjih dana. Na dnevnom redu će biti razni negativni “efekti”, poput navijača koji žele smjenjivati Uprave preko noći, problemi sukoba “Bordo prijatelja” sa trenerom Mirzom Varešanovićem i njegovo nezadovoljstvo, “odbjegli” prvotimci Kojašević, Arsenijević, Gutić i Šćepanović koji su napustili Sarajevo zbog dugovanja…

Onaj koji se najviše pita u klubu svakako je Amir Rizvanović, predsjednik UO FKS, ali ni za “San” nije želio otkrivati karte prije početka zasjedanja Skupštine, ali je najavio u kojem bi Sarajevo moglo ići ubuduće.

– Zaista ne želim ići u detalje dok se Skupština ne okonča i dok članovi ne donesu važne odluke, ali mogu vam potvrditi da će biti razmatrane izmjene Statuta koje bi mogle ići u smjeru restruktuiranja kluba, koji će uskoro postati mnogo privlačniji za investicije – rekao je Rizvanović. Spomenuli smo mu činjenicu da se polako budi interes stranih, konkretno kompanija iz Rusije, koje svoj kapital žele uložiti u FK Sarajevo, ali predsjednik “bordo” kluba je za sada skeptičan po tom pitanju.

Kakve god da su im namjere, a pretpostavljam da neki koriste trenutak i “love u mutnom”, nisam sada za velike poslove! Ne može se tek tako prihvatiti neki ulagač, bez obzira bio on šeik ili “Gazprom”, da mu se klub preda u ruke već u “prvom koraku”. Možda kasnije, ali po meni se klub prvo treba ponuditi armiji onih koji vole Sarajevo. A na njima je da li će upravljanje prepustiti nekom drugom – istakao je Rizvanović, koji tvrdi da nema mandat za raspravu o ovim pitanjima, bez ostalih članova Skupštine. Ali zajedno sa saradnikom Edisom Kusturicom ima “koncept” koji će ugraditi u Statut, a koji bi po predsjedniku Sarajeva, mogao uspjeti. Sarajevom treba upravljati više pojedinaca, a ni promjena imena kluba za Rizvanovića je marginalno pitanje…

 

Informer.ba