Košarka Sport

Rizvić ne želi bh državljanstvo

Uprkos teškoj finansijskoj situaciji i nerazumijevanju nadležnih iz oblasti sporta, Košarkaški savez BiH i dalje predano radi na razvoju košarke, posebno se posvećujući mladima te je pokrenuta juniorska i kadetska liga na nivou BiH.

Savez je opredijeljen da pomogne mladim košarkašima, ali, istakao je generalni sekretar Saveza Harun Mahmutović na danas održanoj konferenciji za medije, ne mogu utjecati na odljev mladih igrača iz BiH.

“Kada im neko ponudi bolje uvjete, mi se s tim ne možemo takmičiti i ne možemo spriječiti odlazak djece u inostranstvo”, rekao je Mahmutović.

Mahmutović je još jednom apelirao na nadležne i na potencijalne sponzore da pomognu ne samo košarku već sport uopće u BiH.

“Ulaganjem u sport i mlade stvarate zdravo društvo, kreirate mlade, sposobne ljude. To je ono što sport radi i mislim da bi do sada već svima to trebalo biti jasno”, rekao je.

Nedovoljna ulaganja u košarku veliki su problem reprezentacijama naše zemlje u ovom sportu. Za kvalitetne pripreme samo jedne reprezentacije potrebno je, naveo je Mahmutović, između 70 i 100.000 KM. Savez, nažalost, za sve reprezentacije dobije oko 70.000 KM.

Ipak, uprkos finansijskim problemima, Savez je uspio osigurati da sve utakmice prvenstva protiču bez problema, a suđenje je, istaknuto je, na zavidnom nivou.

Isto tako, Savez je u suradnji sa stručnim štabom muške A- reprezentacije, zaokružio ciklus priprema, a dogovorene su i prijateljske utakmice pred Evropsko prvenstvo u Litvaniji koje počinje 31. augusta.

“Okupljanje je 20. jula, a nakon toga uslijedit će bazične pripreme do 4. augusta. Reprezentacija putuje u Sloveniju 5. augusta gdje nastupa na “Turniru nacija”. Bh. reprezentacija tamo će odigrati utakmice s reprezentacijama Srbije i Makedonije nakon čega putuje u Italiju na turnir”, obrazložio je Mahmutović.

Nakon Italije, igrači se vraćaju u Sarajevo gdje će od 16. augusta obaviti pripreme i uigravanja. Slijedi putovanje u Njemačku, 22. augusta gdje će biti odigrane dvije prijateljske utakmice, a zatim i u Francusku odakle će reprezentativci otputovati na Evropsko prvenstvo.

Mahmutović je istakao da je sve poznato, osim igrača koji će nastupiti na Evropskom prvenstvu.

“Sa žaljenjem moram reći da Hasan Rizvić ne želi promijeniti košarkaško državljanstvo i igrati za BiH. To je katastrofa i ljudska i sportska i svaka druga. Nije mi jasno da postoje ljudi koji ne shvataju koliko je bitno da u ovom trenutku igraju za BiH i koliko Savezu znači dobar rezultat i koji iz svojih hirova i ličnih frustracija ne žele igrati za BiH”.

“Ista stvar je i s Nedžadom Sinanovićem. Mislim da se, u prvom redu, mi moramo promijeniti i prestati veličati takve sportiste, odnosno, dočekivati ih u BiH kao velikane. Mi se ponosimo da su oni naši, a oni ne misle da smo mi njihovi”, rekao je Mahmutović.

Kada je u pitanju ženska seniorska reprezentacija, okupljanje je 15. maja, a 2. juna nastavlja kvalifikacije utakmicom protiv Švicarske.