Izdvojeno Nogomet Sport

Ruski milijarder Dmitrij Ribolovljev kupio FC Monaco

Ruski milijarder Dmitrij Ribolovljev preuzeo je danas vlasništvo nad fudbalskim klubom Monacom i obećao da će u narednih četiri godine uložiti minimum 100 miliona eura.

Monaco je saopštio da je Ribolovljeva kompanija MSI postala većinski vlasnik kluba koji se bori za opstanak u francuskoj drugoj ligi.

Klub ima nevjerovatan potencijal i nadam se da će moći da ga pokaže kako na domaćem tako i evropskom nivou. Ja sam vatreni fudbalski navijač. Dovoljno dugo živim u Monacu da znam da je klub jedan od glavnih simbola kneževine, njen ponos i tradicija“, rekao je Ribolovljev.

Taj biznismen, koji se bavi prozvodnjom vještačkih đubriva, otkupio je 2008. od američkog milijardera Donalda Trampa apartmane u Palm Bichu za 100 miliona dolara.

Monaco je prošle godine ispao iz prve lige i trenutno je na dnu tabele u drugoligaškoj konkurenciji sa samo 13 bodova iz 18 mečeva i prijeti mu prelazak u niži rang.

Poslijednju titulu francuskog prvaka, od ukupno sedam u svojoj istoriji, Monaco je osvojio u sezoni 2000/01, a igrao je i u finalu Lige šampiiona 2004. kada je izgubio od Porta, piše Srbijanet.

 

Informer.ba