Izdvojeno Košarka Sport

Sabit Hadžić: Finci nisu bezopasni

Išao nam je šut protiv Crne Gore, ali je teško očekivati da tako bude baš svakog dana. Zato su jednako bitni i odbrana i agresivnost, kaže Hadžić

Podvig protiv Crne Gore već je stvar prošlosti. Zadovoljstvo nakon sjajne partije i prvog trijumfa naših košarkaša nakon 1993. godine na završnicama evropskih prvenstava već jučer ujutro zamijenila je maksimalna ozbiljnost, kojom stručni štab reprezentacije BiH pristupa današnjem protivniku u Alitus areni.

Finska je prepreka koja mora pasti kako bismo valorizirali bodove protiv superjake Crne Gore i zadržali šanse da napravimo ono što je doskora djelovalo kao fantazija, a to je plasman u drugu fazu Eurobasketa u Litvaniji.

Nisu naivni

Finska je daleko od naivne ekipe. Dobili su sve četiri utakmice u baražu, malo je nedostajalo da se ovdje protiv njih oklizne Hrvatska. Nisu loše igrali ni protiv Grčke” – kaže selektor BiH Sabit Hadžić.

Šut je glavno oružje Finaca, dodaje Hadžić. Igraju netipično, odnosno sa pokretljivim centrima, koji prijete šutem izvana.

“Finci nisu lagan protivnik, što moraju shvatiti igrači i maksimalno koncentrirano ući u utakmicu. Išao nam je šut protiv Crne Gore, ali teško je očekivati da tako bude baš svakog dana. Zato su jednako bitni i odbrana i agresivnost” – kaže Hadžić.

Imamo kvalitet

Selektoru je posebno laknulo nakon pobjede u drugom kolu, jer u prethodna tri EP-a pod njegovim vodstvom (1997., 1999., 2001.) nikoga nismo savladali u grupnoj fazi.

” Postojao je pritisak, zato je ova pobjeda stvarno dobrodošla. Baš sam se osjećao lijepo nakon utakmice” – kaže Hadžić te dodaje da je još bitnije to što su igrači shvatili da nema nepobjedivog suparnika.

– Igrači su sami sebe uvjerili da ono što smo radili daje rezultate i da imaju kvalitet – ističe Hadžić.

Grčka jedini favorit

Nakon dva kola, samo Grčka u našoj grupi C ima četiri boda. Situaciju je dodatno zakomplicirao ipak neočekivani trijumf Makedonije nad Hrvatskom. Obje ove selekcije bit će naši rivali u nastavku EP-a.

“To je znak da u ovoj grupi, izuzev možda Grčke, nema favorita. Makedonci su veoma opasni, povratkom centra Todora Gečevskog, koji nije igrao u prvom kolu, dobili su veliku i igračku i psihološku sigurnos”t – kaže Hadžić.

Kikanović nije iznenađenje

Zapažene igre 23-godišnjeg centra Elmedina Kikanovića iznenadile su mnoge, vjerovatno naše rivale, ali ne i selektora BiH.

Kikanović je sjajno radio na pripremama. U njega imam maksimalno povjerenje, otvorio sam mu prostor i on je to odlično iskoristio. Kikanović, Đedović, Gordić… još su mladi igrači, koji u narednih 5-6 godina sigurno mogu biti okosnica tima” – rekao je Hadžić za Avaz.

 

Informer.ba