Izdvojeno Nogomet Sport

Safet Sušić: Bilo bi mi žao da odem

Bilo bi mi žao otići iz reprezentacije BiH, pogotovo jer smo bili na odličnom putu da napravimo nešto veliko, rekao je Safet Sušić, koji u svom domu u Francuskoj još razmišlja o opciji produženja selektorskog ugovora sa reprezentacijom BiH, koji ističe krajem decembra.

Popularni Pape, koji je sa “zmajevima” stigao do baraža za EP, tvrdi da konačnu odluku još nije donio, a kada se to i desi prvi će je saznati Ivica Osim, njegov nekadašnji selektor, a danas predsjednik Komiteta za normalizaciju N/FS BiH. Sušić objašnjava da je strah razlog zbog kojeg se dvoumi vezano za ostanak na klupi državnog tima.

“Sada već imamo problem sa Senadom Lulićem, koji bi vrlo lako zbog crvenog kartona protiv Portugala mogao izostati prve četiri utakmice narednih kvalifikacija. Treba tražiti drugo rješenje, ne samo u vezi s njim, a mi ih realno nemamo. Najlakše je sjesti i dogovoriti nastavak saradnje. Potrebno je donekle biti i siguran, a mene je jednostavno strah, jer mi na kraju ipak nismo otišli na EP i sada da ne odemo ni na Svjetsko prvenstvo za mene bi to bila katastrofa i zato moram razmisliti“, kazao je Sušić i dodao:

“Pomalo sam oprezan, jer ako ostanem to znači da sljedeće kvalifikacije moramo igrati za prvo mjesto“.

Određeni strah od neuspjeha Sušić temelji na činjenici da je BiH mala zemlja koja, nažalost, nema veliki izbor igrača, te je 11 idealnih vrlo teško sakupiti.

“Možda bi jedina garancija uspjeha mogla da bude da imamo nekoliko vrhunskih igrača, a ja dobro znam da nama nedostaje još dosta takvih. Nedostaje nam jaka konkurencija u reprezentaciji, jer kad imamo jaku konkurenciju onda je to svakako još jači motiv prvoj jedanaestorki da daju svoj još jači doprinos. U tom slučaju prvotimci znaju da u svakom trenutku imaju zamjenu, što sada nije slučaj i nama je to ponekad veliki problem“, objašnjava selektor BiH.

To ujedno znači da i ako, ipak, odluči ostati, selektor će se u narednom ciklusu definitivno u potpunosti pridržavati svog stava, da u državnoj selekciji mogu igrati isključivo standardni prvotimci u svojim klubovima.

“Ako ostanem sigurno ću tražiti neka nova rješenja. Više nikad ne bih pristao da mi bilo koji igrač dođe na okupljanje, a da nema zagarantovano mjesto u svojoj ekipi. Znači, svi koji igraju u inostranstvu treba da se pobrinu da budu nezamjenljivi u svojim ekipama. Samo tako možemo imati 11 idealnih. U zadnje vrijeme samo smo pukom srećom došli u situaciju da su se pojavile kvalitetne alternative kada je neko povrijeđen ili suspendovan. Na primjer, došli su Mensur Mujdža, Senad Lulić, Haris Medunjanin ili Adnan Zahirović, ali niko nam ne garantuje da će se novi igrači takvog kalibra pojaviti u narednim kvalifikacijama”, naglašava Sušić.

U tom kontekstu Pape redovno prati rad potencijalnih bh. reprezentativaca širom Evrope, bez obzira što još nije definitivno odlučio ostaje li ili ne.

“Svakodnevno sam na Internetu. Razgovaram sa kolegama i prijateljima u cilju da saznam da li ima nekih novih fudbalera na koje bi se eventualno moglo računati u sljedećem periodu. Nije to lako naći. Mi smo mala zemlja, nemamo puno igrača, a činjenica je da od ovih što igraju u BiH, nažalost, nema baš puno koristi kada je u pitanju reprezentativni fudbal. Naravno, ne isključujem kadar iz mlade reprezentacije, ali sve u svemu, mi nemamo veliki izbor i možemo sastaviti kvalitetnu reprezentaciju jedino onda kada su svi zdravi, spremni i kada nemamo suspendovanih“, zaključio je Sušić.

Bez kontakta sa drugima

Selektor je objasnio da je njegov povratak u Francusku nakon završetka kvalifikacija bio isključiovo privatne prirode. Takođe, naglasio je da nije stupio u nikakve kontakte u vezi s eventualnim angažmanom u novoj sredini.

“U Francusku sam došao da završim neke svoje privatne obaveze i planiram se vratiti krajem decembra u Sarajevo i razgovarati sa Osimom i Bakovićem. Nikakvih kontakata sa drugim ekipama, klubovima ili reprezentacijama nemam u ovom trenutku. Vraćam se u Sarajevo i bez obzira kakav ishod razgovora bude sa predstavnicima N/FS BiH, ostaću u BiH duže vrijeme”, objasnio je Sušić.

Kandidati

Ukoliko se slučajno desi da Sušić odstupi sa kormila, za što je u ovom trenutku vjerovatno mala mogućnost, u javnosti se sepekuliše i o mogućim nasljednicima. Kao najozbiljniji konkurenti sve češće se spominju Dušan Bajević, Vahid Halilhodžić i Sergej Barbarez.

 

Nezavisne/Informer.ba