Izdvojeno Nogomet Sport Udarno

Safet Sušić krije karte uoči odlučujuće bitke: Pritisak je na Portugalcima, oni nas se boje!

Pjanić nije ni trenirao, ali će biti spreman za meč, baš kao i Papac, koji će zaigrati na lijevom boku • Portugalci su uvjereni u pobjedu i prolazak dalje, iako su svjesni da zmajevi nisu ekipa koju treba potcijeniti. Najviše se pribojavaju Džeke i Miralema Pjanića, ali se uzdaju u Ronalda, njegovu brzinu i golove.

Selektor najboljih fudbalera Bosne i Hercegovine Safet Sušić djelovao je prilično mirno uoči najvažnije utakmice u kojoj je vodio reprezentaciju Bosne i Hercegovine do sada. “Nema nervoze ili neke treme. Međutim, ima iščekivanja. Svi željno čekamo da počne utakmica, pa ćemo vidjeti”, kaže Sušić.

Prostor za kontre

Svi igrači su u pogonu i zdravi, osim Saše Papca, koji je imao problema sa povišenom temperaturom, te Miralema Pjanića, koji se još žali na povredu zadnje lože. Pjanić je pod bolovima odigrao i cijeli susret u Zenici.

“Mire je tu povredu donio sa sobom iz Rome. Posljednju utakmicu koju je igrao u Italiji su odigrali na umjetnoj travi i tu se i povrijedio. Zbog toga sam ga poštedio posljednjih treninga, a nije trenirao ni dan uoči meča. Bitno mi je da bude spreman za utakmicu. Ako je mogao igrati po onakvom terenu u Zenici, onda ne vidim razloga da ne igra na boljem terenu ovdje u Lisabonu”, smatra Sušić.

Opšte rasploženje u bh. taboru je dobro, a svi su složni u ocjeni kako je 0:0 iz Zenice jako dobar rezultat kad se već nije moglo pobijediti. ”Želja nam je bila da ne primimo gol i to smo i uspjeli. Portugalci su imali svoje šanse na tom susretu, ali imali smo i mi. Sada je pritisak na njima, jer igraju pred svojim navijačima i moraju postići gol, što bi moglo otvoriti prostor nama u napadu. Teren u Zenici je bio očajan i koliko je odmogao njima, toliko je odmogao i nama. Sada, ovdje u Lisabonu, teren će biti bolji, a s njim, nadam se, i naša igra”, smatra Zvjezdan Misimović.

Upravo će od ovog igrača mnogo toga ovisiti u večerašnjoj utakmici. Sušić će, najvjerovatnije, ponovo početi susret u formaciji 4-2-3-1, a Misimovićeva zadaća će biti da proturi loptu u napadu do Edina Džeke. U Zenici to nije funkcionisalo najbolje, ponajviše zbog lošeg terena, pa su lopte do napadača Manchester Citya uglavnom stizale vazdušnom linijom, što su uglavnom lako osujetili Pepe i odbrana Portugala. S druge strane, Portugalci su uvjereni u pobjedu i prolazak dalje, iako su svjesni da zmajevi nisu ekipa koju treba potcijeniti. Najviše se pribojavaju Džeke i Miralema Pjanića, ali se uzdaju u Cristiana Ronalda, njegovu brzinu i golove.

“Izuzetno loš travnjak terena u Zenici onemogućio je našu igru kratkih pasova i prodore po bokovima. Cristiano Ronaldo nije mogao na optimalan način iskoristiti svoju brzinu protiv sporih bekova BiH i kada to ne funkcioniše u igri Portugala, onda igramo loše. Sada će sve biti drugačije. Teren je mnogo bolji, igramo pred svojim navijačima, ali to ne mora mnogo da znači. Naša je reprezentacija poznata kao napadačka, ali smo u ovim kvalifikacijama primili previše golova. U ovoj, odlučujućoj utakmici, međutim, ne smijemo primiti gol. To će biti jako teško. Gotovo sam pa siguran da ćemo primiti pogodak, ali je pitanje hoćemo li moći dati jedan više. Od raspoloženja Ronalda će sve ovisiti. Ako on bude na svom nivou, onda će i pobjeda biti blizu, a ako ne, onda imamo pravo da strahujemo”, kazao je za Oslobođenje kolega Rui Manuel Alvareo, novinar portugalskog Sapoa.

Formacija 4-2-3-1

Može se očekivati da selektor Safet Sušić ne mijenja previše sastav i formaciju koja se pokazala dobitnom u prvom susretu sa Portugalom, ali i sa Francuskom u Parizu. Pape će Portugalcima najvjerovatnije ponovo suprotstaviti formaciju 4-2-3-1, s tim da će se u ekipu vratiti Saša Papac i Boris Pandža, dok bi Adnan Zahirović mogao preseliti na klupu. Na golu bi, naravno, stajao sjajni Asmir Begović, stoperski dvojac bi mogli činiti Emir Spahić i Pandža, lijevom stranom odbrane komandovao bi Papac, a desnom Sanel Jahić. Elvir Rahimić i Haris Medunjanin igrali bi na pozicijama defanzivnih veznih, lijevo krilo Senad Lulić, desno Miralem Pjanić, dok bi Zvjezdan Misimović na poziciji polušpica bio zadužen za protok lopti ka Edinu Džeki.

 

Za Oslobođenje iz Lisabona Mirza Dautbegović/Informer.ba