Izdvojeno Nogomet Sport

Safet Sušić: U Bukureštu nećemo igrati kao Manchester

Okupljanje reprezentativaca za mečeve sa Rumunijom i Albanijom počelo je pod sankcijama, a nastavlja se ”legalno”.

Nakon što je UEFA ukinula suspenziju danas će to učiniti i FIFA, pa će ”zmajevi” nesmetano nastaviti pripreme prije polaska za Bukurešt.

Bh. reprezentativci su se okupljali u fazama. Među prvim sobe su zadužili internacionalci Kenan Hasagić, Boris Pandža, Adnan Mravac, potom su se priključili domaći, a do večeri selektor će imati sve igrače na raspolaganju. Izvjesno je da Sejad Salihović neće kandidirati za predstojeća dva meča, a upitan je i Ognjen Vranješ.

Mesi zasjenio Maradonu

Danas će igrači imati slobodan dan, a sutra će biti međusobna utakmica, da selektor vidi trenutne mogućnosti svih kandidata. Raport sa priprema selektor je počeo trijumfom Barselone u Ligi prvaka.

”Mislio sam da će ih stići umor, ali tim Pepe Gvardiole ruši sve pred sobom” rekao je Sušić za dnevni list San.

Onda je kazao nešto o genijalnom Argentincu.

”Uvjek sam govorio da je Maradona najbolji, ali Mesi je na putu da zasjeni Maradonu. Nema mu ravnog. Mesija je skoro nemoguće zaustaviti”.

Iskoristio je evropsko finale za podsjetnik kako ne treba igrati njegov tim, odnosno naša reprezentacija.

”U Bukureštu sigurno nećemo biti nemoćni kao Manchester protiv Barselone. Nije tolika razlika u klasi, koliko je to igrom demonstrirala Barselona. Nisam navijao ni za Barsu, ni za Manchester, nego sam se prepustio uživanju”, kaže Sušić.

Četiri boda

”Ima manjih povreda, ali više će se znati danas. Normalno je da igrače zateže i slično‘.

‘Tako je kako je. Nezgodne jeste, ali ovi su igrači dokazani, provjereni, iskusni i znaju kakav značaj za njih i za reprezentaciju imaju ove utakmice.’

Potom se dao u kalkulacije.

”Idealna varijanta za nas je da dobijemo i Rumuniju i Albaniju. Bilo bi jako dobro da uzmemo četiri boda iz ove dvije utakmice. O drugim ishodima ne razmišljam’‘ – naglasio je Safet Sušić u razgovoru za «San».

Povoljni rezultati u susretima sa Rumunijom i Albanijom mogu nam olakšati posao u nastavku kvalifikacija, ali prave borbe nas tek čekaju. Ključna će biti dva meča sa Bjelorusijom, a moguća je i «majstorica» sa Francuzima koja bi mogla odlučiti ko će direktno na Evropsko prvenstvo u Poljsku i Ukrajinu, a ko u baraž.

Osim i Baković u Ženevi

Ivica Osim i Jasmin Baković su u Ženevi, gdje će danas čekati odluku Izvršnog komiteta FIFA-e.

Makar je na Blaterovom stolu nekoliko bitnih tačaka, za nas je najvažnija skidanje suspenzije NSBiH. Nema sumnje da će Sepp namignuti Osimu i poželiti uspješan nastavak kvalifikacija.

Stari su «frendovi», makar je Platini vrlo oprezan kada je naš tim u pitanju. Učinit će sve kako bi «trikolori» regularno na terenu izborili nastup na EP.

I Mišel se crveni zbog nepravdi koje su drugi trpili, a sve zbog «galskih pijetlova». Zna i Platini da je na klupi našeg tima Safet Sušić, čijem se igračkom umijeću i sam Platini divio, piše San.

 

Informer.ba