Izdvojeno Nogomet Sport

Sarajevo, Željezničar i Borac se naplaćali kazni ove jeseni

Iza nas je još jedna polusezona u BH Telecom Premijer ligi BiH, a kase fudbalskih klubova su sve praznije.

Veliku zaslugu za to imaju navijači zbog čijih nereda premijerligaši plaćaju velike kazne.

Navijači su već sezonama glavna tema na bh. terenima, ali do sada nije bilo napretka u suzbijanju nesportskog ponašanja i divljana na tribinama. Jedini ceh zbog toga plaćaju klubovi koji iz kola u kolo moraju finansijski da odgovaraju i na taj način bacaju prijeko potreban novac.

Kolovođe u tom segmentu su najpopularniji klubovi u BiH – Sarajevo, Željezničar i Borac. Oni nikako ne mogu da se izbore sa svojim navijačima koji ovakvim ponašanjem nanose samo štetu klubu. Pomenuti trio je jedan od najvećih sponzora N/FS BiH u ovoj sezoni.

“Bordo” tim je bio bez premca u ovoj polusezoni pa je tako zbog nereda navijača morao da u kasu N/FS BiH uplati čak 42.150 konvertibilnih maraka. U moru kazni isplivala je ona nakon velikog derbija protiv Željezničara u 12. kolu kada je kasa Sarajeva olakšana za 8.000 KM zbog loše organizacije, propusta redarske i bezbjednosne službe, koji nisu spriječili unošenje pirotehničkih sredstava i ubacivanja istih u ograđeni dio terena.

Iako su osvojili jesenju titulu prvaka BiH, u Željezničaru mogu da budu nezadovljni nakon prvog dijela sezone s obzirom na to da su zbog navijača morali da plate 41.950 KM. Derbi susret na “Koševu” koštao je i aktuelnog prvaka BiH koji je zbog pirotehnike koju su njihovi navijači ubacili na teren morao da plati 7.000 KM, dok je skupo plaćeno i paljenje zastave Srbije u meču 5. kola protiv Slavije. Tada je “Željo” kažnjen s 8.000 KM i dvije utakmice bez publike.

Naša kasa je zbog kazni oštećena ne samo za 41.950 KM koliko moramo platiti Savezu, nego za još najmanje toliki iznos, jer smo igrali dvije utakmice bez publike. Dajemo podršku Savezu u svakom pogledu. Takve stvari se jednostavno moraju iskorijeniti. Moramo stvoriti atmosferu u kojoj će dolazak na utakmicu biti potpuno bezbjedan za svakog gledaoca. Sankcionisanje klubova je jedan od načina. Međutim, isto tako smatramo da bi smanjenje lige moglo doprinjeti boljim uslovima i atmosferi na stadionima“, priča Sabahudin Žujo, predsjednik Željezničara, i nastavlja:

Od tog novca mogli smo isplatiti plate. Ovako se zna desiti da kasnimo, jer kazne moraju biti izmirene. Isto tako one nas tjeraju na prisniji odnos sa navijačima. Pokušavamo javnim istupima ukazati na bespotrebnost ubacivanja pirotehnike i raznih predmeta u teren. Vidjećemo da uvedemo i video-nadzor kako bismo uspjeli identifikovati počinioce i od njih tražiti obeštećenje.”

 

Da najpopularniji klubovi imaju najviše problema potvrdio je i Borac, koji već sezonama muku muči sa kaznama i nemali broj mečeva morali su da igraju pred praznim tribimana. Zaključno sa mečom protiv GOŠK-a na Gradskom stadionu čelnici Banjalučana su morali da plate 31.800 KM. Tim iz Platonove ulice najviše je platio upravo zbog ponašanja navijača protiv ekipe iz Gabele. Navijači su slaveći 25. rođendan tri puta prekidali susret i to je ekipu sa Gradskog stadiona koštalo 10.000 KM.

Kazne su ove godine rigoroznije, ali nisam siguran da su isti aršini za Borac i druge sarajevske ekipe. Najviše kazni smo platili zbog pirotehnike i ozbiljno ćemo da se pozabavimo ovim problemom na proljeće“, kazao je Radmilo Šipovac, direktor Borca, koji je zatim nastavio:

“Ovo je problem velikih klubova. Imamo dovoljan broj redara, ali se opet desi da pirotehnika dospije na tribine. Nedostaje nam tehnika kojom bismo lakše pregledavali navijače. Moje mišljenje je da mora doći do promjene zakona o sportu i javnom redu i miru jer policija na stadionima ne smije da reaguje dok se nešto ne desi. Tada je već kasno.

U BiH ne postoji niti jedan klub koji je protekle jeseni prošao bez kazni za ponašanje navijača. Ali znatno manje od spomenute trojke. Najmanje kazni izrečeno je Olimpicu (2.800 KM), Zvijezdi (3.400) i Travniku (4.050). Izgleda da čelnici spomenutih klubova imaju uspješan modul kako se ponašati sa pristalicama kluba, a ostatak premijerligaša bi mogao da ga prepiše pa novinske stupce neće puniti neredi navijača nego sportski uspjesi. Bez obzira što se ne radi o basnoslovnim ciframa, za klubove sa naših prostora koji grcaju u dugovima svaki neplaniran trošak je problem. Jasno je da čelnici moraju da učine sve kako bi popravili atmosferu na tribinama. Ovakva situacija na tribinama odgovara jedino Savezu, jer dok god ima navijača željnih “ludovanja” N/FS BiH će imati siguran izvor prihoda, a klubovi će morati da ispaštaju zbog neodgovornosti u organizovanju mečeva.

 Kazne

1. Sarajevo             42.150 KM

2. Željezničar         41.950 KM

3. Borac                31.800 KM

4. Zrinjski              19.250 KM

5. Rudar                14.300 KM

6. Čelik                  12.350 KM

7. Radnik               12.150 KM

8. Velež                 11.800 KM

9. GOŠK               9.850 KM

10. Široki               6.700 KM

11. Gradina            6.700 KM

12. Slavija              5.850 KM

13. Leotar              4.200 KM

14. Travnik            4.050 KM

15. Zvijezda          3.400 KM

16. Olimpic            2.800 KM

247.000

KM je ukupan iznos kazni koje je Disciplinska komisija F/NS BiH izrekla klubovima. Osim premijerligaša kažnjavani su i klubovi iz Prve lige RS i FBiH koji su igrali u Kupu BiH

115.900

KM od ukupne kazne otpada na najpopularnije klubove u BiH Sarajevo, Željezničar i Borac

Disciplinska komisija

U Disciplinskoj komisiji F/NS BiH je šest članova. To su: predsjednik Goran Kosorić (Pale), potpredsjednici Bajro Bačić (Lukavac) i Goran Mišković (Livno), te članovi Zoran Sorajić (Trebinje), Meho Alibašić (Zenica) i Vlado Rogić (Mostar). Članovi Disciplinske komisije odluku u prvom krugu glasanja mogu donijeti ako je od šest članova pet glasalo za nju. U eventualnom ponovljenom glasanju dovoljna je prosta većina. Ako je neriješeno odlučuje glas predsjednika.

Izmiriti dugove do 31. decembra

Goran Kosorić, predsjednik DK F/NS BiH, uputio je prijedlog Komitetu za normalizaciju da svi klubovi svoje obaveze na ime kazni izmire do kraja fiskalne budžetske godine, odnosno 31. decembra.

“Do sada je bila praksa da klubovi plate dug do početka sezone. No, to želimo promijeniti, jer je kalendarski kraj godine ujedno i kraj fiskalne budžetske godine. Nadamo se da će Komitet prihvatiti prijedlog, jer bi nam to olakšalo posao kod izdavanja finansijskih licenci za Evropu na proljeće. Sredstva od kazni prema Disciplinskom pravilniku Saveza idu u fond za razvoj našeg omladinskog fudbala”, zaključio je Kosorić.

Nezavisne/Informer.ba