Izdvojeno Ostali sportovi Sport

Sarajlija Kralj Elvis nadolazeća zvijezda borilačkih sportova u Americi

Kao i većina djece u Sarajevu, Elvis Mutapčić igrao je košarku i fudbal dok je odrastao u zemlji kojoj je prijetio rat. Ipak, interesirao se i za borilačke sportove.

Napravio sam vreću za udaranje, trenirao koliko sam mogao i pokušavao učiti, nešto boksa, nešto kik-boksa, nešto karatea. Morali smo imati nešto za zabavu u zatvorenom, gdje smo ostajali dok je vani pucalo” – ispričao je svojevremeno Mutapčić američkim medijima.

Mješavina raznih vještina

Mladić rođen u Sarajevu danas je jedna od nadolazećih zvijezda u MMA, borilačkom sportu najbližem ful-kontaktu, mješavini raznih vještina, iz kojeg najbolji idu korak dalje, u UFC (ultimate fight).

” Treniram dva puta dnevno, želim da budem sposoban da od borbi živim, a ne da to radim samo između regularnih poslova. Ma, sretan sam što uopće imam priliku da se borim “- kaže Elvis kojeg američki mediji zovu Kraljem (“The King”).

Lagao za godine

Kao 18-godišnjak radio je razne poslove kako bi pomogao porodici i bolesnoj majci, a dok još nije bio punoljetan, lagao je da ima 18 kako bi mogao učestvovati u borbama u lokalnom klubu. Nakon 15 uzastopnih pobjeda, nekoliko godina je pauzirao, a vratio se kada je napunio 22 godine, uz mnogo ozbiljnije treninge.

Poražen je u junu 2009. godine, a zatim je ostvario pet pobjeda zaredom koje su mu otvorile vrata interesa iz UFC-a, takmičenja u kojem se nalaze najveći svjetski borci. Šta gaji prema zemlji i rodnom gradu, pokazuje tetovažom na desnoj ruci na kojoj piše Sarajevo i ljiljanom iznad srca.

Brat preuzeo ulogu oca

Kada sam imao četiri godine, počeo je rat i proveo sam ga sa svojim starijim bratom Emirom i mlađim Erminom u Sarajevu. Četiri godine nakon rata preselio sam se u Ajovu (SAD). Roditelji su se nakon toga razveli, a Emir je preuzeo ulogu oca i odgojio brata i mene. Da nije bilo njega, nema šansi da bih uspio, ne mogu mu dovoljno zahvaliti” – prisjeća se Elvis.

Nokaut za 25 sekundi

Među ljubiteljima borilačkih sportova širom svijeta postao je poznat nakon što je u Las Vegasu nokautirao Cezara Fereiru poslije samo 25 sekundi meča. Snažna ljevica poslala je protivnika na pod, a oduševljena publika i komentatori počeli su slaviti nadolazeću zvijezdu.

 

Dnevniavaz/Informer.ba