Nogomet Sport Udarno

Saša Papac se oprostio od profesionalnog nogometa i reprezentacije

Ono što je selektor Safet Sušić u ponedjeljak nagovijestio prilikom objavljivanja spiska za predstojeće utakmice kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo 2014, nažost se i obistinilo. Saša Papac završio je profesionalnu fudbalsku karijeru!

Nakon dužeg razmišljanja odlučio sam okončati svoju igračku karijeru. Iz zdravstvenih razloga nisam više u stanju odgovarati zahtjevima profesionalnog nogometa. Svim mojim bivšim klubovima želim puno sreće u sljedećim sezonama, a reprezentaciji plasman na SP u Brazilu...”, pisalo je u mailu koji je potpisao Papac.

Stasitog Mostarca više nećemo gledati na evropskim terenima, a samim time ni u dresu fudbalske A reprezentacije BiH.

Karijeru je počeo u Veležu, u BiH je nastupao i za Zrinjski, te Široki Brijeg, da bi u ljeto 2001. godine prešao u austrijski Kärnten. Najveći dio karijere je proveo u Rangersu s kojim je osvojio osam trofeja – tri naslova prvaka (2009, 2010, 2011), dva škotska kupa (2008, 2009) i dva Liga kupa (2008, 2010, 2011), a 2008. je igrao u finalu Kupa UEFA protiv ruskog Zenita (0:2), a tri trofeja je osvojio i sa Austrijom.

Duplom krunom se okitio 2006. godine, a Kup je osvojio i godinu dana ranije.

Za A selekciju BiH odigrao je 45 utakmicu, ali se nikada nije upisao u listu strijelaca! Debitovao je 12. januara 2001. godine na Millennium Super Soccer kupu u Indiji protiv Bangladeša.

Od tada je bio standardan dio našeg tima sve do oktobra 2006. godine kada napušta reprezentaciju zbog problema i lošeg rada u N/FSBiH. Nakon kadrovskih promjena u Savezu, odlučuje se vratiti, te 10. avgusta 2011. godine igra svoju prvu reprezentativnu utakmicu nakon pet godina na stadionu Koševo protiv reprezentacije Grčke.

Posljednji put dres BiH nosio je 28. februara ove godine protiv Brazila.

 

Informer.ba