Izdvojeno Nogomet Sport

Šef udruženja trenera: Chelsea je sramota za Premierligu

Ruski tajkun Roman Abramovič kupio je Chelsea prije devet godina. U tom je periodu promijenio sedam trenera i sada traži osmog.

U nedjelju je nogometni klub sa Stamford Bridgea smijenio perspektivnoga 34-godišnjeg Portugalca Andrea Villas-Boasa nakon samo osam mjeseci rada u klubu. Izazvalo je to razočaranje Sir Alexa Fergusona, dugotrajnog menadžera Chelseajevog premierligaškog rivala Manchester Uniteda, ali i vodstva Engleskog udruženja nogometnih trenera (LMA), čiji je predsjednik Richard Bevan za BBC izjavio:

“Uprkos beskrajnom bogatstvu, u Chelseaju i dalje ne znaju kako sagraditi uspješan klub. Činjenica da traže osmog trenera u devet posljednjih sezona velika je sramota za vlasnika, za klub sam, za njegove navijače i za cijelu Premierligu.

Igrači bi morali biti svjesni cijelo vrijeme da menadžerova strategija i njegov posao nisu u pitanju, i tada bi okolnosti njihova ponašanja bile sasvim drukčije. Uspjeh dolazi pod preduvjetom vremenskog trajanja. Ono donosi stabilnost. Inače je vrlo teško ljudima poput Andrea razviti vlastitu filozofiju igre i sagraditi tim. Očekivati da se sve to može napraviti u osam mjeseci nije realno“, dodao je Bevan.

 

Totalsport/Informer.ba