Izdvojeno Ostali sportovi Sport

Seksom do medalje

Seks prije nastupa za većinu sportista je zabranjen kako bi što spremniji dočekali takmičenje u disciplinama, ali teško je vjerovati da se većina “stanovnika” Olimpijskog sela u Londonu pridržava toga.

Najnovije istraživanje u Njemačkoj sada će dati alibi streljačima kojima se sada toplo preporučuje da u 48 sati prije takmičenja imaju seksualne odnose.

Istraživanje je na 84 sportista iz različitih sportova sproveo Frank Sommer, profesor na Hamburškom univerzitetu i radnik u Univerzitetskoj bolnici. Njihove rezultate na borilištima ovaj poznati doktor je upoređivao u zavisnosti sa seksualnim aktivnostima unutar prethodnih 48 sati.

Kao sportiste kojima seks uoči nastupa na takmičenjima, pa tako i sada u Londonu, čini dobro ovaj profesor je izdvojio učesnike streljačkih takmičenja.

“Kod njih seksualna aktivnost definitivno ima pozitivno djelovanje. Smiruje ih i pomaže boljoj koncentraciji. Kod njih se seks preporučuje”, rekao je Somer.

S druge strane atletičarima, dizačima tegova i bokserima ovaj svjetski priznati doktor bi zabranio da imaju seksualne odnose unutar 48 sati prije nastupa.

Kod sportova u kojima je bitna snaga seks pokazuje negativan uticaj. Loše djeluje na eksplozivnost, na primjer pri startu u sprintersku atletsku trku“, zaključio je Sommer.

Njemački dnevnik “Bild”, koji je objavio vijest, profesorovu je studiju spremno doveo u vezu s činjenicom da njemački strijelci na Olimpijskim igrama u Londonu nisu uzeli nijednu medalju.

Očigledno je da se u njihovim sobama nije događalo ništa“, napisao je “Bild”.

Nezavisne/Informer.ba