Izdvojeno Nogomet Sport Udarno

Srpski mediji o Dodikovoj reprezentaciji: Vedran Ćorluka bek, Marko Marin u vezi, Vedad Ibišević špic, na golu Asmir Begović

‘Što je Miletu milo to mu se i snilo’, kaže stara narodna poslovica, slijedom iste mediji u Srbiji su počeli sa pravljenjem virtualne reprezentacije Republike Srpske

 Republika Srpska mogla bi da formira moćnu fudbalsku reprezentaciju, čiju odbranu bi predvodili aduti Borusije i Totenhema Neven Subotić i Vedran Ćorluka, sredinu terena držali bi Štutgartov Zdravko Kuzmanović i Verderov Marko Marin, ispred kojih bi bio Vedad Ibišević iz Hofenhajma!

Idealnih 11 zaokružili bi golman Stouka Asmir Begović, defanzivci Duizburga i Hofenhajma Branimir Bajić i Sead Salihović, vezisti Vladan Grujić (Aris Limasol), Zvjezdan Misimović (Dinamo Moskva) i Ognjen Koroman (Krila Sovjetov), koje bi sa klupe predvodio Radomir Antić.

Iako bi okupljanje ovakve ekipe bilo teško izvodljivo, pomenuti igrači i selektor imaju veze sa Srpskom, pa njihovo pominjanje u ovom kontekstu nije bez osnova.

Naročito poslije inicijative predsjednika RS Milorada Dodika, koji je na sastanku bh. političara u italijanskom gradiću Kadenabiju jasno poručio da entiteti treba da imaju svoje reprezentacije na međunarodnim sportskim takmičenjima, pozivajući se na primer Velike Britanije.

Britanci pod jednom zastavom nastupaju na Olimpijskim igrama. Međutim, fudbalski timovi Engleske, Škotske, Velsa i Republike Irske samostalno učestvuju u takmičenjima pod okriljem UEFA i FIFA.

U slučaju da se u budućnosti slično desi i sa BiH, pa Srpska dobije priliku da izađe na međunarodnu scenu, pomenuta jedanaestorka je najjače što bi mogla da ponudi.

Naime, Begović je rođen u Trebinju, Ćorluka je iz Dervente, a Salihović iz Zvornika. Bajić je Bijeljinac, dok je Subotić rođen u Banjaluci, baš kao i Grujić. Marin i Misimović su iz Gradiške, Koroman sa Pala, a Ibišević iz Vlasenice. Kuzmanović je rođen u švajcarskom Tunu, ali je njegova porodica iz Skugrića kraj Modriče, gdje i danas živi.

Poznati trener i bivši selektor Srbije Radomir Antić takođe,vodi porijeklo s ove strane Drine, a njegovi korijeni su u Podgrmeču i Šipovu.

Generalni sekretar Fudbalskog saveza Republike Srpske Rodoljub Petković objasnio je da bi eventualno pravo nastupa pomenutih igrača u reprezentaciji RS bilo isključivo u nadležnosti FIFA.

– Ovo su kompleksni slučajevi i za njih postoje široka tumačenja. Mnogo je različitih situacija, počev od igrača koji nisu nastupali ni za jednu selekciju preko onih koji već dugo nisu nosili dres nekog nacionalnog tima, pa do onih koji bi da promijene reprezentaciju. Svi ti slučajevi su u nadležnosti svjetske fudbalske federacije i matičnih saveza – kaže Petković.

Prema njegovim riječima, fudbaleri koji su nastupali za reprezentaciju BiH mogli bi da biraju da li će obući dres selekcije Republike Srpske, odnosno Federacije BiH.

” Ukoliko bi entiteti dobili šansu da samostalno nastupaju na međunarodnoj sceni, došli bismo u situaciju u kojoj je ne tako davno bila Srbija i Crna Gora, čiji su reprezentativci dobili rok da se izjasne za koga će nastupati nakon raspada državne zajednice. Analogno tome, fudbaleri poput Darka Maletića, Zvjezdana Misimovića, Steve Nikolića i drugih dobili bi zeleno svjetlo da igraju za Srpsku iako su prethodno branili boje BiH” – dodaje Petković.

Zbog toga bi realnija fudbalska reprezentacija Republike Srpske izgledala ovako: na golu bi bio Branko Grahovac, dok bi odbranu činili Bojan Puzigaća, Nikola Vasiljević, Damir Memišević i Ognjen Vranješ. U veznom redu bi igrali Vlastimir Jovanović, Stojan Vranješ, Dalibor Teinović, Darko Maletić i Goran Galešić, a udarna igla bio bi Miroslav Radović. Pozicija selektora pripala bi Risti Vidakoviću.

Šarić predvodi rukometaše

Republika Srpska ima adute u mnogim sportovima, a možda i najjače u rukometu. Uzdanica bi mogao da bude jedan od najboljih golmana planete Danijel Šarić, a kolege među stativama bile bi mu Nebojša Grahovac i Bojan Ljubišić. Bekove bi predvodio Mladen Bojinović, uz Srđana Trivundžu, Branislava Obradovića, Igora Rađenovića, Nikolu Dokića, Marka Panića, Dejana Malinovića, Gorana Garića, Kostu Savića
Krila bi mogli da budu Milan Torbica, Igor Pijetlović, Vukašin Stojanović i Mirko Mikić, a pivoti Vladimir Vranješ i Velibor Manjić. Funkcija selektora pripala bi Velimiru Petkoviću.

 

Press/Informer.ba