Nogomet Sport

Steve McClaren: “Džeko će biti gol-mašina u Cityju”

Steve McClaren, nekadašnji trener Wolfsburga, poslije utakmice Manchester Cityja i Blackburna uputio je mnogo lijepih riječi na račun Edina Džeke. Engleski stručnjak je istakao da će Dijamant postati gol-mašina u Cityju.

Džeko od dolaska u City u januaru ove godine sve do utakmice protiv Blackburna nije postigao gol u Premijer ligi. Plaćen je 27 miliona funti, ali imao je samo četiri gola na kontu u FA kupu i Evropskoj ligi.

Ipak, gol koji je Dijamant postigao Roversima nije bitan samo njemu. Veoma je važan i Građanima, jer na kraju može biti presudan za plasman u Ligu prvaka. Džeko je podršku dobio i od svog bivšeg trenera.

“Došao je u City u veliku svlačionicu sa velikim imenima. Našao je svoje mjesto. Pronašao je svoju ulogu i dokazao se ljudima. Može biti veoma teško kada promijenite sredinu. Počinje se navikavati i postajati nemilosrdniji”, rekao je McClaren, dodavši:

“On će se prilagoditi i zabijati golove. Morao je dokazati svoju nemilosrdnost i u Njemačkoj, a to je pokazao sada i ovdje. Nekad ćete imati odličan početak, nekad ne. Ako nemate, onda je tu pritisak, posebno u Engleskoj, u Cityju. Na njemu je pritisak, ali on će to uzvatiti na najbolji način”.

“Znam kada je došao u Bundesligu u prvoj sezoni bio je van tima i nije zabio mnogo golova. Trebala mu je godina da se prilagodi. Drugu sezonu postigao je 28 golova. Razgovarao sam s njim poslije utakmice sa Blackburnom. Zahvalio se svima, zahvalio se navijačima”.

“On je tako lijepo dijete kao i profesionalac. Rekao je da je ovo novi početak za njega, gol koji će ga zadržati na ovom putu. Kada napadači ne postižu golove psihološki padaju, čak iako njihov tim pobjeđuje. Oni žive za golove. Tako je i kod Edina”.

“Kada pogledate koliko je jak, kako postiže golove, glavom, desnom nogom, lijevom nogom. Svuda se snalazi, nevjerovatan je. Mislim da će biti bitan dio Cityja ove sezone. Teško je za napadače da se presele u januaru. Sudite mu sljedeće sezone”, dodao je engleski stručnjak.