Izdvojeno Nogomet Sport

Stole iz Bora/ Srbijanac i danas vatreni navijač Želje: Ove jeseni doći ću na Grbavicu!

Stole Anđelović (56) iz Bora (Srbija), nekada je bio jedan od najpoznatijih navijača FK Željezničar i reprezentacije bivše SFR Jugoslavije. Posebno je poznat po čuvenim transparentu na južnoj tribini Grbavice «Volim te Željo, Stole iz Bora». Ovaj transparent je prije rata bio obješen na skoro svakoj Željinoj utakmici.

Nekadašnji radnik borskog vodovoda se, nakon što je proglašen tehnološkim viškom, za vlastitu egzistenciju po vlastitom priznanju danas se bori privatno kako zna i umije, piše magazin Start.

«Najviše sam zavoleo Želju zato što je za njega igrao moj veliki ljubimac, gospodin Ivica Osim. Sve što sam u životu pozitivno shvatio, naučio sam i upijao od njega», govorio je, između ostalog, Stole za Start, naglasivši:

«Poslednju utakmicu sam gledao također protiv Crvene zvezde 1991. godine. Prvo poluvreme je bilo 0:0, a u drugom smo dali tri gola i pobedili 3:0. To je bila generacija Amara Osima, Jasminka Velića, Željko Pavlović na golu… Jedini je iz starije generacije bio Nikola Nikić, ali smo pobedili veliku Zvezdu koja je bila prvak Evrope,  malo pre toga je postala i prvak sveta u Tokiju protiv Cola – Cola».

Poslijeratne utakmice omiljenog kluba, kaže Stole, prati koliko može putem sportskih emisija i časopisa, a naročito mu je žao zbog prošlogodišnjeg ispadanja od izraelskog Hapoela. Ipak, svjestan je da se nema dovoljno novca da se napravi dobar tim za takmičenja u Evropi.

«Doći ću sigurno ove jeseni na Grbavicu da odgledam neku utakmicu protiv koga god bude igrao Željezničar i opet ću da istaknem transparent. U bilo kojoj ligi da igra, u bilo kakvoj formi da je, ko god bude igrao za njega, ja ću uvek ostati željovac. Obišao sam mnogo sveta, ali Sarajevo je za mene najljepši grad. Uvek je bilo veliko gostoprimstvo, a nema većeg drugarstva nego u FK Želji i gradu Sarajevu», pričao je Stole za Start.

Pored brojnih utakmica na koje je išao, Stole je naročito ponosan na lična prijateljstva koja je, kaže, održavao sa skoro svim tadašnjim igračima plavo-bijelog kluba.

«Ja sam sa svima bio prijatelj. Sa Osimom, Bukalom, kasnije Škorom, Baždarevićem, Nikićem, Mihajlovićem, Bahtićem, Šabanadžovićem, Baljićem…Kod skoro svih njih sam odlazio i kući. To su bli mnogo fini ljudi», rekao je Stole.

A onda, neočekivano, u toku razgovora sa novinarom Starta, kako naš kolega piše, Stoletu kao da se sav svijet upravo srušio, počeo je plakati i uz duboki uzdah izgovorio  ime Josipa Katalinskog Škije.

« Mnogo mi je teško kada sam saznao da je Škija preminuo. On je bio veliki čovek i igrač», naglasio je Stole u Startu.

Prostorija sa transparentima
Stole je bio veliki navijač reprezentacije SFR Jugoslavije, a posebno nakon što je Ivica Osim postao selektor.
«Imam jednu prostoriju gde mi stoje transparenti. Osime volimo te i Željo volim te je jednostavno neizbrisivo», kazao je Stole za magazin Start.

 

Informer.ba