Izdvojeno Nogomet Sport

Stole iz Bora zbog Ivice Osima zavolio Željezničar više od života

Verovatno najpoznatiji navijač sarajevskog Željezničara i najveći pristalica fudbalske reprezentacije bivše Jugoslavije Stole Anđelić (57) iz Bora, i danas, poslije duže od dve decenije kuje planove za odlazak na čuvenu Grbavicu kako bi ispratio još neku utakmicu Željezničara, piše  “Blic”.

Ljubav prema Želji iz Sarajeva počela je da tinja sa Stoletovim prvim odlaskom u Sarajevo na Grbavicu, a pošto je upoznao Osima, jednog od najboljih bh. fudbalera svih vremena, ostao je vjeran plavo-bijelima do današnjih dana.

” Lično sam pozvao Ivicu, tadašnjeg trenera Želje, i pitao ga kako mogu da dođem na Grbavicu kako bih gledao utakmicu. Osim mi je tada poručio da sam uvijek dobrodošao u Sarajevo i prihvatio me je kao najboljeg prijatelja. Sve što sam u životu pozitivno i dobro naučio, bilo je upravo od tog čovjeka. Volio sam ga i cijenio kao fudbalera, diveći se njegovim majstorijama.

Ali, on je mnogo više od samo dobrog fudbalera. Pomagao je sve ljude, i materijalno i na bilo koji drugi način bez obzira na njihovu nacionalnost. A Željezničar je više od života, za njega navijam srcem i dušom, i moja ljubav prema Želji se nikada neće ugasiti” – dodaje  Stole koji je bezbroj puta prelazio put duži od 550 kilometara kako bi davao podršku svom timu.

Sezona za pamćenje Željezničara, tvrdi Stole, bila je 1984/85, kada se nakon što je izbacio bugarski Sliven, švicarski Sion, rumunsku Univerzitateu i sovjetski Dinamo iz Minska, sastao sa mađarskim Videotonom u polufinalu Kupa UEFA.

” Nakon poraza u Mađarskoj od 1:3, u revanšu smo potpuno nadigrali Videoton. Na stadionu je bilo 20.000 gledalaca koji su se čuli kao da ih ima pet puta više. Vodili smo sa 2:0, bio je to rezultat koji nam odgovara. Redale su se šanse za treći gol, ali je u finišu mađarski tim postigao gol i otišao u finale sa slavnim Realom iz Madrida.

” Moja najteža utakmica u životu kojoj sam prisustvovao. Ivica Osim je pobio sve tvrdnje da veliki igrač ne može ujedno biti i veliki trener, jer je on bio i jedno i drugo” – govori s uzbuđenjem Stole, piše Blic

Informer.ba