Izdvojeno Nogomet Sport

Sušićev odlazak „vrebaju“ Bajević, Hadžibegić, Barbarez i Osim

Ostaje li Safet Sušić selektor fudbalske A reprezentacije Bosne i Hercegovine? Ovo je pitanje na koje odgovor „traži“ kompletna sportska javnost u našoj zemlji, ali i van okvira BiH.

Dok Sušić odmara u Parizu, gdje kako kaže završava neke privatne obaveze, u kuloarima su počele kružiti priče ko bi mogao sjesti na klupu našeg državnog tima ukoliko popularni Pape ne produži saradnju sa Nogometnim / Fudbalskim savezom BiH.

Pominju se četiri imena: Duško Bajević, Faruk Hadžibegić, Sergej Barbarez i Amar Osim.

Duško Bajević
Nekadašnji proslavljeni fudbaler mostarskog Veleža, iskusno je trenersko ime i sigurno je da bi bio najbolje riješenje, naravno, ukoliko Sušić ne produži saradnju sa N/FS BiH. Bajević je „već u bh. fudbalu“, obavlja funkciju Ambasadora našeg fudbala, a trenutno je bez trenerskog angažmana, pa bi bilo šteta ne iskoristiti njegov potencijal.
Bajević je „zanimljiv“ i iz još jednog razloga. Naime, BiH je u kvalifikacijama za SP u grupi sa Grčkom, a ako iko bolje poznaje mentalitet i kvalitet našeg najvećeg rivala u borbi za Mundijal, onda je to Bajević. Princ s Neretve godinama je pekao zanat u Grčkoj, vodio je najveće klubove, da bi se na ružan način rastao sa AEK-om (napali ga navijači ovog kluba). Sigurno je da i Bajević želi „osvetu“, a pobjede u kvalifikacijama za „SP 2014“ bio bi najbolji odgovor na primitivno ponašanje grčke publike.

Faruk Hadžibegić
Nekadašnji selektor fudbalske A reprezentacije BiH ostao je bez posla u Francuskoj, a iako to neće javno priznati, rado bi ponovo sjeo na vruću selektorsku stolicu. Svjestan je i Hadžibegić da grupa igrača koju predvodu planetarne zvijezde poput Edina Džeke, Emira Spahića, Miralema Pjanića…, ima veliku šansu da postane dio istorije i da se plasira na jedno veliko takmičenje, konkretno SP u Brazil.
Osim pretenzija na selektorsku poziciju, Hadžibegić ne krije da bi jednog dana želio postati i predsjednik N/FS BiH. Obzirom da su Izbori zakazani za novembar 2012. godine, nije isključeno da se „kandiduje“ za mjesto selektora, ukoliko ovo mjesto ostane upražnjeno do kraja tekuće godine. I Hadžibegić je, kao i Bajević, upoznat sa većinom problema u našem fudbalu, obzirom da je i on Ambasador N/FS BiH.

Sergej Barbarez
Nekadašnji kapiten fudbalske A reprezentacije BiH, Bajevićev i Hadžibegićev „kolega“ na funkciji Ambasadora našeg fudbala, ne krije da bi volio postati selektor BiH. Barbarez je i prilikom Sušićevog izbora bio glavni protukandidat. Bio je favorit javnosti i reprezentativaca, ali je „ostao kratak“ za glasove onih koji su tada odlučivali – bivši Izvršni odbor N/FS BiH.
Barbarezu se najviše „zamjerilo“ zbog „vođenja akcije“ u organizaciji utakmice za „Spas bh. fudbala“, te je izgubio blagonaklonost dijela naše fudbalske vlade iz manjeg bh. entiteta. Uz to, u poređenju sa Bajevićem i Hadžibegićem, Barbarez nema ni trenersko iskustvo, pa je teško očekivati da bi i sada dobio povjerenje Komiteta za normalizaciju N/FS BiH.

Amar Osim
Jedini trener koji trenutno radi u Bosni i Hercegovine, a za kojeg mnogi smatraju da bi bio adekvatno rješenje za selektorsku funkciju je Amar Osim. Osim junior sa Željom bilježi vrhunske rezultate, a njegov autoritet garant je za iskorak naprijed. Trener Željezničara posjeduje dovoljno iskustva, poznaje većinu reprezentativaca (pojedincima je bio trener u Želji), a sigurno bi dobio podršku Komiteta za normalizaciju N/FS BiH.
Podsjetimo, Osim je bio kandidat za selektora BiH i 2008. godine, nakon što je smijenjen Meho Kodro. Dogovor nije postignut, zbog, kako su tada iz našeg Saveza objasnili, obzirom da dvije strane nisu mogle postići dogovor oko finansijskog aspekta.

 

SCsport/Informer.ba