Nogomet Sport

Suspenzija Basela molga bi vratiti United u Ligu prvaka

”Manchester United mogao bi biti vraćen u Ligu prvaka”, piše danas tabloid The Sun, prizivajući teško ostvariv scenarij prema kojem bi engleski prvak zauzeo mjesto Basela ukoliko Švicarski fudbalski savez bude suspendovan.

Podsjetimo, Međunarodna fudbalska federacija (FIFA) zaprijetila je u subotu Švicarskom fudbalskom savezu suspenzijom na klupskoj i reprezentativnoj razini ukoliko do 13. januara ne riješi ”slučaj Sion”. FIFA traži od Švicaraca da provedu suspenziju šestorice igrača koje je Sion potpisao tokom embarga koji traje još od 2008. godine. Tada je Sion, naime, prekršio statut FIFA-e dovevši golmana Essama El-Hadaryja iako je Egipćanin imao važeći ugovor s drugim klubom.

Ukoliko, dakle, Švicarci ne riješe ”slučaj Sion” do 13. januara, njihova će reprezentacija dobiti zabranu nastupa, a Basel neće smjeti igrati u osmini finala Lige prvaka protiv Bayerna. Upravo je na temelju ove potonje mogućnosti The Sun zaključio da bi Manchester United mogao biti vraćen u Ligu prvaka budući da je u grupi C zauzeo treće mjesto, upravo iza Basela.

Iako nema nikakvih službenih informacija što će se dogoditi ukoliko Basel i Švicarci doista budu suspendovani, teško je očekivati da bi ekipa Alexa Fergusona mogla dobiti mjesto u osmini finala Lige prvaka budući da je već ionako napravljen žrijeb i za 1/16 finala Europa lige u kojem će United igrati protiv Ajaxa.

 

Totalsport/Informer.ba