Nogomet Sport

Svraka na užasnom terenu pogodio u Željinom pohodu na titulu

Fudbaleri Željezničara napravili su novi korak ka osvajanju titule prvaka BiH. Pobijedili su u derbiju 16. kola direktnog konkurenta u trci na trofej, tim Širokog Brijega, rezultatom 1:0, te mu „umakli“ na četiri boda prednosti.

Do 15. minuta Širokobriježani su blago dominirali užasnim terenom. Imali su i jednu priliku, kada je Roskam šutirao, ali lopta je otišla pored lijeve stative Gušinog gola. Ispostavilo se to je bila jedina ozbiljna prijetnja gostiju do odlaska na odmor. Dvije trećine prvog poluvremena potom pripale su Želji. Stezao se obruč oko gola Bilobrka, te iz nekoliko prilika domaći nisu poentirali. Najbolju šansu imao je Bešlija. Poslije sjajne akcije „plavih“, iskusni prvotimac ekipe sa Grbavice u punom trku natrčao je na loptu, šutirao, ali ona je prohujala iznad prečke gola Širokog Brijega.

Međutim, terensku inicijativu sastav trenera Amara Osima krunisao je u 43. minutu. Kvesić se na lijevom boku oslobodio svojih čuvara, centrirao desnom nogom. U srcu šesnaesterca Svraka sjajno prima loptu, a potom kao „iz topa“ i šutira. Zakucao je loptu u mrežu iza leđa nemoćnog Bilobrka.

Prvi dio drugog poluvremena donio nam je dinamičniji fudbal. Igralo se obostrano otvoreno. Pitanje pobjednika moglo je biti odlučeno u 57. minutu. Zeba odlično šutira iz slobodnog udarca 16 metara od gola gostiju. Loptu je iz donjeg lijevog ugla svog gola vrhovima prstiju Bilobrk skrenuo u korner.

Igrao se 62. minut u kojem su danas „bijeli“ mogli i morali izjednačiti rezultat. Ćorić je izbjegao ofsajd zamku izašao oči u oči pred istrčalog Gušu. Prevario ga je uposlivši Roskama, koji umjesto da sa vrha šesanesterca uputi u nebranjeni gol pokušava driblati čuvara mreže. Gušo sjajno reaguje i oduzima mu loptu, pa je na semaforu ostalo: Željezničar – Široki Brijeg 1:0.

Do kraja utakmice igrači Želje imali su dvije prilika da potvrde trijumf, ali nakon udaraca Zebe i Bekrić lopta nije završila u gola. Nakon propuštene super prilike sastav iz grada na Lištici nije imao snage za novi atak ka golu Sarajlija. Sve što su uradili jeste udarac „rezerviste“ Šilića iz „slobodnjaka“ u četvrtom minutu sudijske nadoknade. No, Gušo je sa lakoćom ukrotio njegov pokušaj za veliko slavlje sa svojim saigračima i navijačima po okončanju derbija.

Željezničar – Široki Brijeg 1:0
Strijelci: 1:0 Svraka (43). Stadion „Grbavica“ u Sarajevu. Gledalaca: 5.000. Sudija: Radosav Vukasović (Trebinje). Žuti kartoni: Vasilić, Bogičević (Željezničar), Brekalo, Roskam, Ćorić, Jefthon, Ješe (Široki Brijeg).
ŽELJEZNIČAR: Gušo, B. Čolić, Kvesić, Bogičević, Vasilić, Svraka, Nyema, Bekrić, Selimović (od 80. minuta Stanić), Zeba (od 90. Jamak), Bešlija (od 66. Adilović). Trener: Amar Osim.
ŠIROKI BRIJEG: Bilobrk, Jurčević, Brekalo, Jefthon, Ješe, Bertoša (od 62. Šilić), Ivanković, Wagner (od 75. Kvesić), Ćorić, Zakarić, Roskam (od 85. Varea). Trener: Branko Karačić.

 

SCsport/Informer.ba