Izdvojeno Košarka Sport

Teletović: Imamo tim koji je sposoban boriti se sa svim rivalima

Mirza Teletović već sezonama blista u dresu španskog košarkaškog diva Kaha Laborala. Sada je, napokon, dobio priznanje i na reprezentativnom nivou, kao lider ekipe koja nam je nakon 18 godina donijela pobjede na Evropskom prvenstvu.

Ipak, činjenica da se BiH nije plasirala u drugi krug dijelom je uzrokovala da je Upravni odbor Košarkaškog saveza raskinuo ugovor sa selektorom Sabitom Hadžićem, a stižu signali da bi njegovo mjesto mogao preuzeti stranac.

Lider tima

S obzirom na to da bi Teletović i u budućnosti trebao biti lider bh. tima, pitali smo ga šta misli o promjeni na klupi.

Savez je odlučio kako je odlučio i tu za mene prestaje sva priča o toj temi. Jedino mogu reći da se nadam da ćemo dobiti kvalitetnog trenera, a to je li domaći ili stranac, najmanje je bitno “- ističe Teletović za naš list.

Novu sezonu 26-godišnji krilni igrač počeo je u velikom stilu. Sa 23 poena u prvom kolu Eurolige predvodio je Kahu do važne gostujuće pobjede nad velikim rivalom Fenerbahče Ulkerom.

Imamo tim koji je sposoban boriti se sa svim rivalima i u Španiji i u Evropi” kaže Teletović, koji je napadački repertoar, uz već tradicionalno jak šut za tri poena, obogatio agresivnijom igrom u reketu.

Velika odšteta

Igra leđima prema košu meni nije novost. Stvar je u tome što su u Kahi ranijih godina igrali jedan Luis Scola, Tijago Splitter, KayaPeker …, koji su se oslanjali na igru u reketu, bez vanjskog šuta, pa sam ja imao neke druge zadatke.

Sada je situacija drugačija. Mnogo više igram pod košem, ali svaki meč pogodim barem 1-2 “trojke” – objašnjava Teletović, piše Avaz.

Mirza nikada nije krio želju da se, nakon najjače evropske (španska), u kojoj je već šest sezona, okuša i u najjačoj svjetskoj ligi (NBA), no to nikako da se realizira.

Osnovna stvar je ugovor s Kahom, koji me veže još tri sezone i dok je tako, ovaj klub bit će mi u prvom planu. Da bi se to promijenilo, moralo bi se poklopiti nekoliko stvari, između ostalog da se pojavi klub koji bi bio spreman platiti veliko obeštećenje, a to se još nije desilo “- rekao je Teletović.

 

Informer.ba