Izdvojeno Košarka Sport

Teletović seli u NBA?

Mirza Teletović odlazi u NBA ligu! Ova je vijest nedavno zabrujala španskom košarkom, ali je stigla i do Sarajeva nakon što su se skauti najjače svjetske lige u posljednje vrijeme počeli sve češće pojavljivati na utakmicama Caja Laborala.

Prema prilično pouzdanim informacijama, saznajemo da je interes klubova iz najjače svjetske lige sve veći i da bi bilo pravo čudo ne da Teletović zakorači preko velike bare nego, suprotno, da ostane u Evropi, odnosno u sadašnjem klubu!

Novi izazov

Teletović, s kojim smo razgovarali uoči prvenstvenog susreta s Lagun Arom, nije bio iznenađen pitanjem, koje su već duže provlači i u španskoj štampi, ali naglašava da u ovom momentu o toj temi nema ništa konkretno da kaže.

“Niti sam nešto potpisao niti sam s nekim pregovarao. Kao što sam ranije izjavio, dok sezona traje u potpunosti sam skoncentrisan na obavezu u Caja Laboralu. Pa čak i po završetku sezone, opet ću biti član ovog kluba, jer imam višegodišnji ugovor.

Istina, činjenica je, kao što sam nedavno rekao, da u ovom sportu nema nedodirljivih, da niko nije “zaštićen” ako stigne finansijska ponuda koja bi odgovarala i klubu i igraču, ali trenutno ništa tako izgledno nije na stolu” – kaže 27-godišnji krilni košarkaš.

Bivši igrač tuzlanske Slobode, a potom belgijskog Ostendea od 2006. godine član je Kaha Laborala. Sama ta činjenica da broji svoju već šestu sezonu u Vitoriji otvorila je prostor za špekulacije da je konačno vrijeme za novi izazov.

Borba za titulu

U Caji je lider naše reprezentacije postigao praktično sve, osvojio titulu, postao kapiten, ove sezone bio i najbolji strijelac Eurolige… Na pitanje ponestaje li mu možda motiva, Mirza odgovara:

” Toga nema, prije svega zato što sam profesionalac i uvijek igram što bolje mogu. Jedina je promjena što s godinama stječeš iskustvo pa nekad sa manje energije napraviš više.”

Mirzi i saigračima trebat će ipak mnogo energije da bi sezonu spasili trofejem. Nakon eliminacije u Euroligi i domaćem Kupu, jedina preostala opcija je ona najteža ostvariva, a to je titula u prvenstvu Španije, kojim trenutno drmaju Barcelona i Real Madrid.

” Mislim da to nije nemoguće. Barcelona nije ono što je bila. I Real jeste jak, ali ne toliko da ga ne bismo mogli pobijediti. No, daleko od toga da su nam oni jedini rivali. Španska liga je toliko kvalitetna da nikada ne znaš kada ti može zapeti neko od “malih”” – rekao je Teletović.

Dosta promjena

Teletović kao jedan od razloga Kahinih posrtanja u sezoni izdvaja česte promjene u ekipi što zbog odlazaka, što zbog povreda igrača.

“Iz NBA smo doveli Kevina Seraphina i Gorana Dragiča, ali su se oni po završetku “lockouta” vratili u Ameriku i ostala je velika praznina. Otišao je i Reggie Williams, neki igrači su bili povrijeđeni. Sada nam se vratio centar Macej Lampe, a možda ćemo nekoga i dovesti” – kaže Teletović za Avaz.

Nije izabran na draftu

Teletović nikada nije izabran na NBA draftu, što mu može biti samo prednost. Biti izabran, pogotovo u drugoj rundi, znači da je igrač, kada je u pitanju NBA, vlasništvo samo jednog kluba, koji, međutim, nije obavezan da mu ponudi ugovor.

Za vrhunske evropske košarkaše, poput Teletovića, mnogo je bolje kada nemaju takvih stega, odnosno kada su u poziciji da pregovaraju sa svim zainteresiranim. Najveća prepreka može biti obeštećenje Kahi s obzirom na to da NBA ekipe mogu platiti maksimalno 500.000 dolara za inozemne transfere.

 

Avaz/Informer.ba