Izdvojeno Nogomet Sport

Tim kola BH igrača proteklog vikenda

Vikend iza nas bio je poprilično uspješan za igrače iz Bosne i Hercegovine koji se takmiče u evropskim ligama, pa su tako mrežu pogađali Ibišević, Džeko, Lulić, Stevanović pa i Boubacar Dialiba koji posjeduje državljanstvo BiH.

Sportin portal, stoga je odlučio napraviti analizu najboljih 11 igrača iz Bosne i Hercegovine koji su nastupali na evropskim ali i domaćim terenima proteklog vikenda. Od sada ćete na našem portalu nakon svakog vikenda moći vidjeti koji su to naši igrači obilježili sportski vikend, a i sami ćete moći učestvovati u izboru najboljih 11, glasanjem na Facebook stranici Sportina.

S obzirom da su posljednje utakmice naši reprezentativci odigrali u ponedjeljak, najboljih 11 naš portal objavljuje tek danas. Misimović je jučer sa Dinamom poražen od Rubin Kazana sa 2-0, a naš reprezentativac je u igru ušao u 67. minuti. U duelu Spartak Nalcika i Lokomotiva iz Moskve (1-2) nije bilo Adnana Zahirovića i Senijada Ibričića.
Uredništvo našeg portala se stoga odlučilo za formaciju 4-3-3 u kojoj je mjesto našlo sljedećih 11 igrača iz BiH koji su svojim igrama obilježili fudbalski vikend.
1. Jasmin Burić (Lech)
Mladi Zeničanin nakon ovog vikenda po našem je izboru zaslužio mjesto među najboljih 11, jer se ponovo vratio na gol Lecha koji je u zadnjem kolu kod Lechie Gdansk odigrao neriješeno (0-0). Treba reći da su domaći imali nekoliko dobrih prilika za postizanje gola, ali je Burić uspješno sačuvao svoju mrežu. Konkurencija Buriću za ovaj vikend bio je golman Stoke Citya, Asmir Begović, i možda bi se našao u timu kola da je njegov Stoke uspio iščupati bod na gostovanju kod Arsenala, ali su ga koštala dva pogotka Van Persieya za pobjedu Arsenala.
2. Boris Pandža (Mechelen)
Stameni stoper bio je jedan od najboljih igrača svog tima na gostovanju kod Beerschota odakle je Mechelen donio bod odigravši 2-2. Pandža je u 45. minuti stigao zaraditi i žuti karton. Treba reći da je gol za Mechelen postigao nekadašnji napadač Željezničara, Boubacar Dialiba.
3. Ervin Zukanović (Kortrijk)
S obzirom da u proteklom kolu nije bilo Emira Spahića bez kojeg je Sevilla uspjela uzeti bod na gostovanju od Barcelone. Odlučili smo da Pandži društvo u odbrani pravi još jedan igrač iz belgijske lige. Riječ o Ervinu Zukanoviću koji igra sve bolje u timu Kortrijka. Kortrijk je u proteklom kolu na domaćem terenu savladao Club Brugge sa 2-1, a Zukanović bez greške odradio svih 90. minuta. Inače, Kortrijk se nalazi na solidnom 6. mjestu belgijskog prvenstva.
4. Sanel Jahić (Apoel Nikozija)
Ime Sanela Jahića u protekle vrijeme se sve više spominje među kandidatima za Sušićev poziv protiv Portugala. Njegov tim je prvi u grupi lige prvaka a Sanel se polako vraća u nekadašnju formu. Njegov Apoel je u posljednjem kolu sa 3-0 slavio na gostovanju kod Ethnikosa, a Jahić je odradio svih 90 minuta. Ovoga puta, nekadašnjem igraču Željezničara namjenili smo poziciju desnog bočnog.
5. Saša Papac (Glasgow Rangers)
Nije bilo potrebno mnogo vremena da se odluči koji bi igrač mogao zauzeti poziciju lijevog bočnog. Saša Papac je reklo bi se nekako zacementirao svoje mjesto na ovoj poziciji, Njegov Glasgow gazi u škotskom prvenstvu, a u posljednjoj utakmici slavili su pobjedu na gostovanju kod Heartsa sa 2-0, a Papac je na terenu proveo 72 minute.
6. Haris Medunjanin (Maccabi Tel Aviv)
Maccabi našeg Harisa Medunjanina sa 1-0 bio je bolji od Maccabija Petah Tikve, a naš reprezentativac koji igra u odličnoj formi na terenu je proveo svih 90 minuta te solidno odradio svoj posao na sredini terena, u 74. minuti zaradio je žuti karton. Stoga je Medunjanin u izboru najboljih 11 prema našem portalu našao mjesto na poziciji zadnjeg veznog igrača.
7. Senad Lulić (Lazio)
Da se Lulić nalazi u velikoj formi potvrdio je i u vikendu iza nas kada je postigao prvijenac za Lazio na gostovanju kod Bologne, koju je njegov tim dobio sa 0-2. Lazio se nalazi na 2. mjestu italijanskog prvenstva odmah iza Udinesea. Lulić je igrao na poziciji desnog veznog ali mu je prema našem sastavu mjesto na lijevoj strani. Inače, Lulić je na terenu proveo 87. minuta a osim postignutog gola uspio je zaraditi i žuti karton.
8. Zajko Zeba (Željezničar)
Kako smo već na početku ovog teksta napisali, da će se u najboljih 11 nalaziti igrači iz inostranih ali i domaćeg prvenstva, ovog je puta svoje mjesto među najboljih 11 iz Premijer lige BiH pronašao Zajko Zeba. A kako i ne bi kada je bio najbolji igrač Željezničara u utakmici protiv Veleža u kojoj su plavi slavili sa 4-1. Zeba je upisao čak tri asistencije a učestvovao je u akciji kod još jednog gola i sasvim zasluženo se našao među 11 najboljih bh igrača proteklog vikenda, Zebi je pripalo mjesto na desnoj strani veznog reda.
9. Miroslav Stevanović (Vojvodina)
S obzirom da smo se ovog puta odlučili na formaciju 4-3-3, na mjestu desnog krilnog napadača odlučili smo se za napadača mlade reprezentacije BiH i novosadske Vojvodine, Miroslava Stevanovića. Vojvodina je na domaćem terenu sa 4-0 savladala Hajduk iz Kule a Stevanović je bio strijelac 4. pogodka u 73. minuti susreta.
10. Vedad Ibišević (Hoffenheim)
Barem u napadu nije bilo mnogo dileme, Vedad Ibišević je morao pronaći svoje mjesto, prema našem sastavu na poziciji lijevog krilnog napadača. Ibišević je golom protiv Borussie Moenchengladbach bio strijelac jedinog pogodka i donio je pobjedu svom Hoffenheimu. Osim što je nakon utakmice proglašen za najboljeg igrača susreta, prema nekim sportskim portalima u Njemačkoj našao je svoje mjesto i u timu kola.
11. Edin Džeko (Manchester City)
Možda i najzanimljivija utakmica za ljubitelje fudbala u BiH proteklog vikenda bila je ona između Manchester Uniteda i Manchester Citya, koju je City našeg Edina Džeke dobio sa visokih 6-1. Iako je proveo samo 20 minuta na terenu, naš dijamant ostvario je impresivan učinak, postigao je dva gola i dodao jednu asistenciju, tako da se opravdano našao u timu kola naših najboljih igrača ovog vikenda.
Iskreno se nadamo da će naši zmajevi i dalje nastaviti sa dobrim igrama, pogotovo pred utakmicu sa Portugalom, a da ćemo se mi naći na slatkim mukama, koga uvrstiti u najboljih 11 nakon sljedećeg vikenda.
Informer.ba