Ostali sportovi Sport Zanimljivosti

TOP 10 najotkačenijih sportova

Jeste li znali da peglanje košulja može biti sport? A trčanje nizbrdo niz kolut sira? Predstavljamo vam 10 najotkačenijih sportova na svijetu.

1. Šutiranje u potkoljenicu
Ova borilačka vještina njeguje se u Velikoj Britaniji, a potječe iz 17. stoljeća. Pravila su jednostavna: držite se za ovratnik svog protivnika i šutirajte ga u potkoljenice dok ga ne oborite na zemlju. Nekada su se u ove svrhe nosile čizme s metalnim ojačanjem na prstima, a danas je brutalnost ublažena pravilom da sudionici nose mekanu obuću.

2. Šah-boks
Ovaj hibridni sport podrazumijeva kombinaciju boksa i igranja šaha u naizmjeničnim rundama. Izmislio ga je nizozemski umjetnik Iepe Rubing, inspiriran francuskim stripom “Le Froid Équateur”. Većina svjetskih prvenstava održava se u Berlinu.

3. Ekstremno peglanje
Ovaj ekstremni sport podrazumijeva peglanje odjeće na različitim lokacijama, kao što je litica, šuma, kanu, dno zaleđenog jezera, kao i peglanje u pokretu, tokom spuštanja padobranom, skijanja i daskanja. Kako navode njegovi tvorci, u pitanju je sport koji kombinira “uzbuđenje običnih ekstremnih sportova i zadovoljstvo uslijed dobro opeglane košulje”. Pojedine europske zemlje (Nizozemska, Francuska, Velika Britanija) imaju po nekoliko liga i oko 100 klubova.

4. Nošenje supruge
Ova disciplina podrazumijeva da muški natjecatelj prenese svoju suprugu u najkraćem mogućem vremenu preko staze na kojoj su postavljene prepreke. Sport je izmišljen u Finskoj. U Juznoafričkoj republici je to izborni sport po srednjim školama.

5. Utrka ljudi s konjima
Ovaj sport, porijeklom iz Walesa, podrazumijeva utrku natjecatelja sa jahačima na stazi dugoj 22 milje. Utrka se održava svakog juna u Walesu. Zbog nesuglasica dva saveza ipak nije usvojen kao olimpijski sport na olimpijadi u Sydneyu.

6. Podvodni hokej
Ovaj hokej ima slična pravila kao regularni hokej. Jedina razlika je to što se sve odigrava na dnu bazena. Svaki tim ima po šest igrača na terenu. Da bi ste igrali podvodni hokej morate biti u odličnoj kondiciji.

7. Zorbing
Ovo je esktremni sport u kojem se učesnici voze niz strme terene u velikoj gumenoj lopti. Nekada se u nju sipa i voda koja prska po onome tko se nalazi unutar nje, što zorbing čini još zabavnijim.

8. Ronjenje u močvari
Ova disciplina predstavlja plivanje u močvari s ronilačkom maskom.

9. Polo na uniciklu
Umjesto tradicionalnog jahanja konja, ova alternativa podrazumijeva vožnju na uniciklu.

10. Utrkivanje sa sirom
U ovoj tradicionalnoj britanskoj disciplini natjecatelji se utrkuju niz strmu padinu za kolutom sira koji se prije početka utrke spušta niz nju. Onaj ko uhvati sir (ako je to moguće, jer se on kreće velikom brzinom) ili tko prvi stigne do cilja u podnožju padine dobiva kao trofej – sir!

Informer.ba