Ostali sportovi Sport Udarno

Tradicionalni biciklistički događaj Giro di Sarajevo, održat će se petu godinu zaredom

Tradicionalni biciklistički događaj ”Giro di Sarajevo” bit će održan 2. septembra ove godine. Biciklisti će voziti od Dobrinje do Vijećnice i nazad do Vilsonovog šetališta.

Biciklisti udruženja Giro di Sarajevo, koje se već četiri godine bori za prava biciklista i promovira urbani biciklizam, ove godine peti put organiziraju tradicionalni biciklistički događaj koji bi na glavne ulice Sarajeva trebao izvesti više od 1.000 biciklista. Oni će na taj način pokušati skrenuti pažnju na svoja prava koja se svakodnevno krše.

Želimo biti dio Evrope. Najveći problem s kojim se godinama suočavamo je hronični nedostatak biciklističkih staza, onih profesionalno napravljenih, na kojima ćemo biti suvereni i na kojima nećemo nikome smetati”, kazao je potpredsjednik Udruženja Harun Šmrković.

Dodao je da su u udruženju Giro di Sarajevo više nego ikada prije spremni da učine sve da biciklisti dođu do svojih prava.

Mi smo do sada činili mnogo toga što niko drugi nije i digli smo biciklizam u Sarajevu na jedan zavidan nivo, biciklista je sve više, sve su češći učesnici u saobraćaju i profesionalnije se ponašaju kao takvi. Nama samo nedostaju staze da bi ovaj grad zaista bio dio Evrope”.

Nakon rekreativne biciklističke vožnje bit će priređena i mala zabava uz DJ-a i podjelu vrijednih poklona – tri bicikla i petnaest biciklističkih kaciga renomiranih svjetskih proizvođača.

Šmrković je naglasio da je jedan od članova Udruženja, saobraćajni inženjer po struci, napravio potpuno profesionalan projekt biciklističke staze koji će uskoro biti predočen vlastima.

Ukoliko bi se projekt realizirao, Sarajevo bi dobilo prvu biciklističku stazu po svjetskim normama.

Informer.ba