Izdvojeno Ostali sportovi Sport

VIDEO/ Tyson: Bio sam retardirani psihopat, neobuzdani komad gov**ta

“Mrzim se!”, izjavio je 45-godišnji Mike Tyson, posljednji uzbudljivi teškaš i nekad najbolji bokser svijeta, u intervjuu za njemački Spiegel.

“Bio sam š**ak, najobičniji ispljuvak, totalno opsjednuti luđak! Bio sam retardirani psihopat, neobuzdani komad gov**ta. Bio sam blazirani k**vin sin. Mislio sam da sam Kralj svijeta!

Riječi su to čovjeka koji je s 20 godina i 144 dana 1986. postao najmlađi profesionalni prvak svijeta u teškoj kategoriji u povijesti objedinivši pritom titule po WBC, WBA i IBF verzijama. U 58 borbi tokom karijere pobijedio je 50 puta, 44 puta nokautom.

Slava i novac samo su ubrzali njegovu propast. Završio je najprije tri godine u zatvoru zbog silovanja, potom tri i po mjeseca zbog fizičkog napada, imao je problema s ovisnostima o drogama i alkoholu, a 1997. je godine u revanšu odgrizao komad uha svjetskom prvaku Evanderu Holyfieldu. Konačno, karijeru je službeno okončao 2005. godine, dvije godine nakon što je proglasio privatni stečaj s 27 miliona dolara minusa na bankovnom računu.

“Nikad neće biti boksera s toliko progutanih pilula. Nikad nisam očekivao da ću doživjeti tridesetu. Mogu biti sretan što sam živ. Od boksa sam poludio“.

Danas Tyson živi nedaleko Las Vegasa s trećom suprugom Lakihom, te djecom iz njihova braka: kćerkom Milan i sinom Moroccom. Ukupno Tyson ima osmero djece s četirima različitim ženama.

“Samo želim biti dobar otac. Važno mi je da moja djeca o meni imaju dobro mišljenje kad ga već nemam sam. Uvijek kada se pogledam u ogledalo vidim svinju”.

Danas je “Čelični Mike” pronašao unutarnji mir. Počeo je raditi kao glumac i snimio holivudski hit Hangover, te je počeo uzgajati trkaće golubove otkrivši da ga ptice posebno smiruju.

“Danas ne pijem, ne pušim niti se drogiram. Ne jedem meso niti bilo kakve namirnice životinjskog porijekla, poput mlijeka, mliječnih prerađevina ili jaja. Jedem bobice, juhu od rajčica i pijem čaj od kamilice. Težim okruglih stotinu kilograma iako sam još samo prije dvije godine težio 160. Odvratno. Danas sam sušta suprotnost svemu što sam bio”.

Totalsport/Informer.ba