Izdvojeno Rukomet Sport Udarno

U Beču se okupila rukometna reprezentacija BiH

Rukometna reprezentacija BiH nakon nakon četiri mjeseca ponovo je na okupu, i to ovoga puta u Beču. U Lincu će 31. oktobra bh. tim odmjeriti snage sa domaćom Austrijom i tako početi akciju “Danska 2014”, tačnije pokušati kroz kvalifikacionu Grupu 7 izboriti plasman na Evropsko prvenstvo.

U odnosu na posljednji susret u baražu za Svjetsko prvenstvo 2013, koji je igran u junu ove godine, bh. selekcija je dosta izmijenjena. Među pozvanima nema iskusnih Nikole Prce, Ante Kukrike, te do ovog okupljanja standardnih Denija Velića, Duška Čelice, Nikole Džone i zbog povrede Dejana Malinovića.

Najviše problema Dragan Marković, selektor naših rukometaša, ima na poziciji lijevog beka na kojoj će u prve dvije utakmice kvalifikacija za “EURO 2014” protiv Austrije i Srbije biti samo kapiten Mirsad Terzić.

Nalazimo se u jako teškoj grupi, a uz to imamo dosta problema sa igračima. Zbog činjenice da su dugo bili bez kluba ili su otišli igrati u Aziju nema nekoliko važnih reprezentativaca. No, šta je – tu je. Taj problem sa lijevom bekom pokušaćemo riješiti. Mislim da bi Damir Doborac uz Terzića mogao preuzeti dio posla na tom mjestu. Ono što me sa druge strane raduje je sjajna forma većine rukometaša pred start kvalifikacija. Okupili smo se u Austriji i ovo malo vremena što imamo na raspolaganju iskoristićemo za tri treninga. Pokušaćemo spremiti neke taktičke zamke za Austrijance“, priča Marković.

Jasno je da će već nakon prva dva ogleda biti dosta toga jasno kada je u pitanju budućnost bh. tima u kvalifikacijama za EP. Austrijanci su jako kvalitetan rival protiv kojeg će teško biti ostvariti pobjedu, koja bi bila od ogromnog značaja za Markovićeve izabranike.

“U teškoj smo grupi i imamo dosta problema sa igračima, ali raduje me sjajna forma većine rukometaša”
Moram reći da je Austrija u ovom trenutku favorit. Istina, oni nisu u samom vrhu evropskog rukometa, ali radi se o veoma kvalitetnom rivalu. U najjačoj postavi imaju iskusne igrače iz njemačke Bundes lige i to dovoljno govori. Naravno, to ne znači da ćemo se predati. Naprotiv, imamo sjajnu atmosferu i učinićemo sve da obradujemo naše navijače. Nikoga se ne bojimo, a očekujem neizvjesnu i tešku utakmicu. Optimista sam kao i uvijek, pa se nadam da možemo do pobjede“, zaključio je Marković.

U Linc su tokom jučerašnjeg dana stigli sljedeći igrači na koje Marković računa: golmani: Enid Tahirović, Nebojša Grahovac, Benjamin Burić; desna krila: Faruk Vražalić, Damir Delić; lijeva krila: Vukašin Stojanović, Mirko Mikić; desni bekovi: Kosta Savić, Marko Panić; srednji bekovi: Damir Doborac, Adnan Harmandić, Ivan Karačić; lijev bek: Mirsad Terzić; pivoti: Muhamed Toromanović, Senjamin Burić i Vladimir Vranješ. Sa reprezentativcima će trenirati i novajlija Boris Bečirović iz francuskog PAUC-a, koji još nema nastupa zbog nastupa za juniore Slovenije. No, čim dobije dozvolu EHF-a, Marković će računati na njega.

Raspored Grupe 7
Prvo kolo (31. oktobar): Srbija – Rusija, Austrija – BiH, 2. kolo (4. novembar): BiH – Srbija, Rusija – Austrija, 3. kolo: (3. ili 4. april 2013. godine): BiH – Rusija, Austrija – Srbija, 4 kolo (6. ili 7. aprila 2013.): Rusija – BiH, Srbija – Austrija, 5. kolo (12. ili 13. jun 2013): BiH – Austrija, Rusija – Srbija, 6. kolo (15. ili 16. jun 2013): Srbija – BiH, Austrija – Rusija

Nezavisne/Informer.ba