Izdvojeno Nogomet Sport

UEFA ostavlja Fenerbahče i Trabzonspor u LP

Evropska fudbalska unija (UEFA) saopštila je da turski klubovi Fenerbahče i Trabzon mogu da se takmiče u Ligi šampiona, bez obzira što su njihovi visoki funkcioneri osumnjičeni da su učestvovali u široko rasprostranjenom namještanju utakmica nacionalnog prvenstva.

UEFA je sinoć navela da se radi o “složenom slučaju“, a da prema trenutnim informacijama kojima raspolaže još ne postoji ništa što bi prema pravilima i statutu te organizacije spriječilo učešće turskih klubova u elitnom takmičenju.

Međutim, UEFA je upozorila da bi Fenerbahče i Trabzon mogli da budu izbačeni iz Lige šampiona ili da im se u budućim sezonama zabrani učešće u evropskim kupovima ukoliko se dokaže da su se kvalifikovali “putem manipulalcije ili namještanjem utakmica”.

Fenerbahče i Trabzon su minulu sezonu završili sa istim brojem bodova, a titula je pripala klubu iz Istanbula zahvaljujući boljoj gol-razlici.

Najpopularniji turski klub se direktno plasirao u Ligu šampiona, dok će Trabzon startovati od trećeg kola kvalifikacija za to takmičenje.

U opsežnoj istrazi turske vlasti ispituju više od 50 osoba osumnjičenih da su umiješane u skandal oko namještanja utakmica, među kojima su čelnici Fenerbahčea, Trabzona i Bešiktaša.

 

Tanjug/Informer.ba