Izdvojeno Nogomet Sport

Uhapšen bivši reprezentativac Hrvatske Nenad Pralija

U nastavku istrage o namještanju prvoligaših utakmica i podmićivanja sudija u Splitu je uhapšen bivši sportski direktor Fudbalskog kluba Split i nekadašnji hrvatski reprezentativac Nenad Pralija (41).

Pojedini hrvatski mediji javili su jutros da su uhapšene još dvije osobe iz FK Split.

Pralija je, prema nezvaničnim informacijama, uhapšen sinoć u Splitu.

Nenad Pralija je četvrta osoba koja je u posljednjih mjesec dana uhapšena u sklopu istrage o namještanju utakmica i podmićivanju sudija.

Prije njega uhapšeni su bivši potpredsjednik Fudbalskog saveza Hrvatske Željko Širić, bivši predsjednik sudijske komisije Stjepan Đedović i sekretar Udruženja pravoligaša Hrvatske Neven Šprajcer.

Prva dvojica se sumnjiče za primanje mita, a Šprajcer za davanje mita za tzv. pošteno suđenje. Svima je određen jednomjesečni pritvor.

“Slobodna Dalmacija” piše da je Pralija u posljednje vrijeme pominjan kao novi direktor Hajduka.

On je igrao u Hajduku iz kojeg je otišao u španski Espanjol, a zatim i u italijansku Reginu i izraelski Makabi iz Haife. Karijeru je završio u Trogiru. Za hrvatsku reprezentaciju nastupio je 11 puta.

Inače, cijela akcija pokrenuta je početkom decembra hapšenjem Širića i Đedovića, a glavnu ulogu odigrao je Hrvoje Maleš, predsjednik Hajduk iz Splita.

On je, naime, Širiću i Đedoviću predao 30.000 od 95.000 evra koliko su tražili za “pošteno suđenje” na proljeće. Odmah po predaji novca Širića i Đedovića je iznenadila Uprava za suzbijanje organizovanog kriminala i korupcije (USKOK).

 

Beta/Informer.ba