Izdvojeno Nogomet Sport

Selektor Srbije Vladimir Petrović Pižon: Volio bih izbjeći BiH u baražu

Selektor susjedne nam Srbije, Vladimir Petrović Pižon u intervjuu za sportin.ba govori o snazi BH. reprezentacije, o Misimovićevom (ne)igranju za reprezentaciju Srbije, o eventualnom međusobnom susretu u baražu ili na EP…

Polako se približavaju posljednje i za mnoge reprezentacije odlučujuće utakmice u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo u fudbalu naredne godine.
Reprezentacija Bosne i Hercegovine jednom je nogom već u baražu, a potvrda toga trebala bi doći nakon utakmice sa Luksemburgom koju naš nacionalni tim uskoro igra na domaćem terenu, u Zenici. U slučaju pobjede, BiH bi u posljednjem kolu u Francusku otputovala sa osiguranim baražom i šansom da se bori za prvo mjesto u grupi.

Dok je Sušić nadomak baraža, selektora susjedne nam Srbije, Vladimira Petrovića, poznatijeg kao Pižona očekuje nešto teži posao u naredne dvije utakmice u kojima se Srbija najprije na domaćem terenu sastaje sa Italijom a zatim putuje u goste Sloveniji.

Upravo selektor reprezentacije Srbije, Vladimir Petrović Pižon bio je naš sagovornik. Bez obzira na činjenicu da njegov tim u narednoj utakmici dočekuje Italijane koji su već obezbijedili prvo mjesto u grupi, Pižon sija optimizmom i vjeruje u pobjedu svog tima.

Mi smo takav tim koji u svakoj utakmici želi i mora ići na pobjedu. Ipak, ja mislim da Srbija ima tim koji može igrati sa bilo kojom reprezentacijom. Imamo igrače koji igraju u velikim klubovima širom Evrope tako da ne vidim razloga zašto ne pobijediti Italiju u Beogradu. Oni su već osigurali nastup na Evropskom prvenstvu, tako da u Srbiju dolaze rasterećeni i bez nekog većeg pritistka. Nama je ta utakmica izuzetno važna, ali ja vjerujem da ćemo uz pune tribine i maksimalnu angažovanost igrača doći do pobjede nad Italijom, čime bi praktično i osigurali baraž, govori Vladimir Petrović na početku razgovora za Sportin.ba.

Tekuće kvalifikacije za reprezentaciju Srbije su bile uistinu turbulentne, poraz i remi sa Estonijom te domaći remi sa Slovenijom za mnoge je iznenađenje. Šta je razlog tome?

Pa, kao što kažete, kvalifikacije su bile izuzetno turbulentne i ja bih se složio sa vama, bilo je dosta iznenađujućih rezultata. Osim toga, sjetićete se onih dešavanja u Italiji zbog čega smo izgubili utakmicu, nadam se da se to neće ponoviti. Sada je najlakše tražiti razloge i praviti analize, ali tako vam je to u fudbalu. Nekada jednostavno nemate svoj dan, mnoge se stvari ne poklope i desi se to što se desi. Također moram spomenuti da u nekim utakmicama jednostavno nismo imali sreće, tako da smo sada mogli imati veći broj bodova ali šta je tu je.

Situacija u vašoj grupi dosta je zamršena, Estonija bi pobjedom nad Sjevernom Irskom Srbiji napravila dosta problema, a u slučaju vašeg poraza od Italije, putovali bi na megdan Slovencima koi bi po nekim varijantama u slučaju pobjede mogli u baraž. Vaš komentar?

Za mnoge izgleda da je situacija komplikovana, ali ja to gledam sa jedne druge strane. Pogledajte, mi smo trenutno na drugom mjestu u grupi, do kraja kvalifikacija imamo dvije utakmice što znači da sami odlučujemo o svojoj sudbini. Ne razmišljam mnogo o drugim rezultatima u grupi niti to želim, računica je jasna, idemo pobjediti u obje naredne utakmice i to je to.

U slučaju plasmana u baraža Vaš tim bi se možda mogao sasttati sa reprezentacijom BiH. Da li bi ste voljeli BiH u baražu?

Pazite, već sam vam rekao da nije bitno protiv koga igramo, protiv svakoga želimo pobjedu. Ali, iskreno, volio bih izbjeći Bosnu i Hercegovinu u baražu. Mnogo je razloga za to, a i vi svi znate zbog čega ovo govorim. Prije svega, BiH ima kvalitetnu reprezentaciju i ne bi nam bilo lako. Sa druge strane, sjetićemo se zadnjih dešavanja prilikom utakmica Srbije i BiH, tako da zbog tih nacionalnih naboja, koji su nažalost još uvijek prisutni na našim prostorima, volio bih izbjeći BiH, govori Pižon te dodaje:

Radije bih se Sušićem sastao na Evropskom prvenstvo ili samo porazgovaro, ali neka to bude u Poljskoj i Ukrajini. Koliko vidim, BiH je trenutno u boljoj situaciji od Srbije i na Evropsko prvenstvo možete direktno. Uistinu se nadam da ćete se uspjeti plasirati jer BiH to sigurno zaslužuje.

I Vi i Safet Sušić ste na klupama vaših reprezentacija od tekućih kvalifikacija. Kakvo je vaše mišljenje o Sušiću kao igraču i sada kao selektoru?

Mislim da nema potrebe mnogo govoriti o tome kakav je Sušić bio igrač, jednostavno, fenomenalan. O njemu je toliko toga rečeno i napisano tako da nije potrebno bilo šta da dodajem. Sušić je jedan od najvećih fudbalera koje je bivša Jugoslavija imala. Uvijek je bio gospodin na terenu. Kada sam čuo da preuzima reprezentaciju BiH, vjerovao sam da će napraviti dobre rezultate i eto, to se sada i dešava.

Koji su po Vama najbolji igrači Bosne i Hercegovine?

Reprezentacija BiH je sada snažan kolektiv koji ima dosta dobrih igrača, naravno, Džeko je svjetska klasa, vjerovatno u ovom trenutku jedan od najboljih igrača u Evropi. Tu je i Ibišević, pa mali Pjanić, Zvjezdan Misimović koji je odličan igrač sredine terena. Mislim da će se BiH plasirati na Evropsko prvenstvo i već sada mogu reći da tamo ne bi igrali sporednu ulogu, mnogima bi pomrsili račune.

Kada ste spomenuli Misimovića, sjetićemo se da je Zvjezdan igrao jednu utakmicu za mladu reprezentaciju Srbije kada ste Vi bili selektor. I danas vam u Srbiji spočitavaju da ste upravo vi spriječili Misimovića da igra za Srbiju?

Da, sjećam se kada sam Misimoviću uputio poziv, bilo je to na utakmici protiv Francuske. Nije igrao mnogo ali nekako mi tada nije što se kaže mirisao na fudbalera. Međutim, Misimović je poslije odlučio da nastupa za BiH i napravio je veliku karijeru. Po meni je on jedan od najboljih igrača reporezentacije BiH, danas je zaista malo kreatora igre i pravih desetki poput njega.

Kakav je po Vama danas kvalitet klupskog fudbala na prostoru bivše Jugoslavije, čini se da u nekim segmentima polako napreduje?

Pa sigurno je da ima napredka, ali to je daleko od onoga gdje bi naš fudbal trebao biti. Mi smo uvijek imali kvalitetne i talentovane fudbalere. Pogledajte, Partizan je prošle godine nastupio u ligi prvaka, ove godine je tu Dinamo. Stvari idu na bolje, ali moramo biti svjesni da sa domaćim igračima možemo najviše. Klubovi na ovim prostorima rade po principu da proizvedu igrača, zatim ga prodaju za nekoliko miliona eura i tako stalno, to je osnovni prihod zarade. Nije sporno to što igrači odlaze u jače lige, ali nažaost, mnogi odu u inostranstvo a da se još nisu izgradili kao igrači. U bivšoj Jugoslaviji bilo je pravilo da igrač ne može u inostranstvo do svoje 28. godine pa smo tako imali jaku ligu. U Srbiji su glavnu riječ imali Zvezda i Partizan, u Hrvatskoj Dinamo i Hajduk. BiH je također imala jakih klubova poput Sarajeva, Željezničara, Slobode, Veleža….Imamo potencijal ali ga moramo znati iskoristiti na pravi način.

 

Sportin/Informer.ba