Izdvojeno Nogomet Sport

Urugvaju 15. naslov pobjednika Copa Americe

Urugvajska fudbalska reprezentacija okitila se naslovom pobjednika Copa Americe uvjerljivom 3-0 pobjedom u velikom finalu nad Paragvajem. Osvojila je tako rekordni 15. naslov južnoameričkog prvaka i prestigla Argentinu koja je ostala na 14 trofeja.

U finalnoj utakmici igranoj na stadionu El Monumental u Buenos Airesu Urugvaj je već na poluvremenu imao vodstvo 2-0 golovima Luisa Suareza i Diega Forlana, dok je kapiten urugvajske reprezentacije svojim drugim golom na susretu u posljednjoj minuti postavio tačku na i.

Suarez je zabio otvarajući gol u 12. minuti ljevicom iskosa s desne strane s nekih osam, devet metara nakon sretno odbijene lopte. Udarac napadača Liverpoola pronašao je sam ugao paragvajskog gola, a lopta je ušla u mrežu od stative.

Drugi gol topovski je zakucao urugvajski kapiten također ljevicom u suprotni donji ugao s nekih desetak metara iskosa s lijeve strane, a bio mu je to jubilarni 30. gol u nacionalnom dresu nakon asistencije Egidia Arevala. Svoj 31. zabio je na samom kraju Forlan iz sjajnog kontranapada ispod paragvajskog golmana Justa Villara. Paragvaj je najbliže postizanju gola bio u 64. minuti kada je topovskim udarcem Haedo Valdez zatresao gredu.

Urugvaju je ovo prvi naslov na Copi nakon 1995. godine kada su ujedno bili i domaćini takmičenja, a peti naslov koji su osvojili na argentinskom tlu. Paragvaju je ovo bio prvi finale nakon 1979. godine, a podsjećamo, izborili su ga bez izborene pobjede u regularnom dijelu susreta.

 

Totalsport/Informer.ba