Izdvojeno Nogomet Sport Udarno

VIDEO: Sretno “Zmajevi”!

Misli većine Bosanaca i Hercegovaca od ranih jutarnjih sati fokusirane su na večerašnju utakmicu u Francuskoj. Ako obratite pažnju oko sebe primjetit ćete male promjene, bar što se navijača u BiH tiče. Sitne, možda teško uočljive, ali vidljive. Evo, recimo sarajevski taksisti. Od ranih jutarnjih sati jurcaju gradom sa malim zastavicama na automobilima. Puno ih je na ulicama. Svoju dnevnu kvotu žele “ispucati” sada. Kasnije će raditi rijetki entuzijasti koji i onako ne vole fudbal.

I djeca u tramvajima imaju svoje konbinacije, sklapaju se posljednji dogovori o pravom trenutku za bijeg iz škole. Ipak, danas nije običan dan. Zaposleni i nezaposleni su također okupirani. Misli sa  svakodnevnih problema na trenutak su uspjeli skrenuti prema Parizu. Oni prvi kunu finansijsku situaciju, neredovnu plaće i poslodavca koji im ne daje slobodne dane kako bi i sami bili u Francuskoj. Oni drugi maštaju o tome kako je lijepo bilo šta raditi i uopće doći u mogućnost da se leti za Pariz.

Danas nije običan dan u Bosni i Hercegovini. Kako javljaju Bosanci i Hercegovci iz različitih krajeva svijeta ni tamo nije običan dan. Svi koji nisu mogli do Pariza utakmicu će gledati pokraj malih ekrana. Pola njih uopće ne prati fudbal, ali voli i prati reprezentaciju BiH. Zato što je ona jedna od rijetkih pozitivnih stvari koje se vežu za BiH.

I zbog toga sretno “Zmajevi”. Vi večeras nećete igrati samo za sebe i plasman na Evropsko prvenstvo, već za sve gladne, očajne i obespravljene koje povezuje ogromna ljubav prema jednoj i jedinoj domovini, piše Dnevni avaz.

 

 

Informer.ba